Bevándorlás hatásai a nyugdíjkorhatárra és a nők foglalkoztatására
2013. szept. 16., hétfő, 07:30:01

A fejlett gazdaságokban egyre több aggodalomra ad okot a nyugdíjkorhatár várható emelése, utalva arra, hogy ha a korhatárhoz közeledő nők dolgoznak, akkor vajon ki vezeti a háztartást, és gondozza az arra rászoruló rokonokat/szülőket. A megoldást a bevándorlás kínálja.


Három közgazdász kutató (Peri, Romiti és Rossi) ugyanis rámutat, hogy a fejlett európai gazdaságokban az elmúlt évtized felpörgő bevándorlása lehetővé tette, hogy a bevándorlók olcsó munkaerejére támaszkodva a dolgozó nők munkában maradjanak, a házimunkát és az idős rokonok gondozását pedig rábízzák a bevándorlókra.

A rendszer működik, Olaszországban például az otthoni időskori gondozásban részt vevő munkavállalók mintegy 80 százaléka ma már bevándorló, akik olcsón és jól dolgoznak. A nyugdíjkorhatárhoz közelítő nőknek ebben a rendszerben minden gond nélkül lehetőségük van/lesz arra, hogy állásban maradjanak, vagyis úgy tűnik, hogy nem kell aggódni sem a társadalom elöregedése, sem a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága miatt.

A kutatás eredményeiről itt olvashat bővebben.