Mélyebb a visszaesés, mint a 2008-as válság idején
2020. máj. 27., szerda, 08:00:01

A 2008-as válsághoz képest sokkal gyorsabb gazdasági zuhanás miatt most sokkal több, eddig kilencezer milliárd dollár értékű mentőcsomagot fogadtak el a kormányok - idézi a Növekedés.hu írása az IMF és az OECD elemzéseit. Eszerint a legnagyobb visszaesést idén eddig Nagy-Britanniában, Oroszországban, Olaszországban, Németországban mérték, mindegyik mélyebb, mint a 2008-as válság idején.A koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt nagyon rövid idő alatt hatalmasat zuhant a világgazdaság. A kormányok a zuhanás mértékével arányos összegeket költenek arra, hogy ellensúlyozzák ezeket a hatásokat. Kedvezményes hitelekkel, vállalati támogatásokkal és bértámogatással igyekeznek segítő kezet nyújtani a gazdasági szereplőknek, illetve a családoknak.

Kormányzati mentőcsomagok értéke (a GDP %-ban (piros:költségvetési kiadások, adóval kapcsolatos intézkedések, kék: hitelek, garanciavállalás, részvényvásárlás, forrás: IMF)

Mélyebb a visszaesés, mint a 2008-as válság idején

Áprilisig mintegy 9000 milliárd dollár értékű támogatásról döntöttek a kormányok, ami ezer milliárd dollárral nagyobb összeg, mint a korábbi becslés - olvasható az IMF blogon megjelent elemzésben. Ez a növekedés annak köszönhető, hogy kiderült, az előzetes várakozásoknál sokkal súlyosabb a válság. Az összeg kisebbik fele, 4400 milliárd dollár közvetlen költségvetési támogatás, a maradék 4600 milliárd dollár pedig további, állami szektorban nyújtott kölcsönök, tőkeinjekciók, garanciák és más, kvázi-fiskális eszközök formájában öltenek testet.

A mentőcsomagok összesített összegének növekedését jól mutatja, hogy csak az Egyesült Államokban a korábbi kétezer milliárd dolláros csomagot, újabb 483 milliárd dollárral fejelték meg április 23-án. Japán pedig a feltételekhez kötött támogatásokat általánossá minősítette át, és egyúttal újabb 83 milliárd dollár értékű, a háztartások számára nyújtott támogatásokról is döntés született. Hasonló, a háztartások helyzetét megkönnyítő csomagokról döntöttek Franciaországban és Dél-Koreában is.

A gazdaság megmentésére szánt csomag legnagyobb része, mintegy 8000 milliárd dollár a G20 országokra, illetve a feltörekvő országokra jut. Jól mutatja a csomag nagyságát, hogy a G20 országok átlagosan a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékának megfelelő összeget szánnak a gazdaság megsegítésére, ami nagyobb, mint a 2008-2009-es pénzügyi válság idején hasonló célra fordított összeg.


A Növekedés.hu cikke teljes egészében itt olvasható.