Havi Összefoglaló

Ez történt 2017 augusztusában

2017. augusztus 31. 11:46:48
Augusztusban négy tanulmányt publikáltunk a Pénzügyi Szemle legújabb számából, melyekből kiderül, hogy milyen eszközökkel segítette és segíti a Magyar Nemzeti Bank a magyar gazdaság növekedését, hogy milyen szereppel bír a második és harmadik nyugdíjpillér a magyar nyugdíjrendszerben, hogy milyen módon érinti Magyarországot az offshore jelenség, tovább hogy milyen hatásai vannak a magyar család- és otthonteremtési adókedvezményeknek illetve támogatásoknak. Ezek mellett a magyar adórendszer kapcsán körbejártuk az adatok alapján működőképesnek és sikeresnek mondható fenntartható kifehérítés modelljének hatásait.


Fenntartható kifehérítés


Horváth Bálint: Így maradhat több a zsebünkben
A munkát terhelő adók csökkentésére hívta fel a figyelmet egy interjúban az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László szerint egyszerre mérsékelhetők a lakosság és a vállalkozások terhei, illetve szűkíthető a feketegazdaság aránya. A számok azt mutatják, hogy az ÁSZ elnöke által fenntartható kifehérítésnek elnevezett modell működik. Mindezt a 2017. első félévi adóbevételek, az OECD nemrég publikált tanulmánya, valamint az IMF jelentése is alátámasztják. Domokos szerint ezért folytatni kell a megkezdett folyamatokat, aminek köszönhetően több pénz maradhat a becsületesen adózó vállalkozásoknál és dolgozó embereknél.

Horváth Bálint: Miért érdemes csökkenteni a munkát terhelő adókat?
A munkát terhelő adók további csökkentését javasolta egy interjúban az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László aláhúzta: a béreket terhelő adók szintje ma Magyarországon több mint 48 százalék, ennél a környékbeli államok elvonása és az Európai Unió átlaga is alacsonyabb. Ezért meg kell célozni a negyvenszázalékos mértéket - fogalmazott az ÁSZ elnöke. Az OECD 2017 áprilisában publikált elemzése alátámasztja, hogy az OECD, az EU28 tagállamok átlaga, illetve a környező országok adóelvonása is a magyar szint alatt van.

Tanulmányok a Pénzügyi Szemléből

Parragh Bianka: Monetáris hitviták - A megváltozott jegybanki szerepfelfogás eredményei
A jegybanki szerepvállalás súlypontjait érő külső hatások, az aktuális gazdasági környezet kihívásai a kor igényeinek megfelelő, hatékony válaszokat igényelnek. A magyar gazdaság stabilizálásában 2010-től a helyes gazdaságpolitikai prioritások, majd azt követően 2013-tól a Magyar Nemzeti Bank küldetésének újraértelmezése és a korábban jellemző túlzott passzivitás jegyeivel szakító monetáris politika új korszakot hozott, amelyben a nemzeti gazdaságpolitikát támogató jegybanki politika vitathatatlan eredményeket ért el. Jelen tanulmány a jegybanki szerepfelfogás változását, annak kiváltó tényezőit, s gazdaságra gyakorolt hatását elemzi.

Pandurics Anett - Szalai Péter: A második és harmadik nyugdíjpillér szerepe a magyar nyugdíjrendszerben
A nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának kérdésköre egész Európában aktuális, s szinte mindenütt napirenden van az állami nyugdíjpillért kiegészítő munkáltatói és egyéni kiegészítő megoldások szerepének növelése. A tanulmány a magyar nyugdíjrendszer rövid bemutatását követően a rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján elemzi a nyugdíjcélú megtakarítások historikus alakulását, szerepét és helyzetét. Bár Magyarországon is létezik mindhárom pillér, a magyar nyugdíjrendszer az adatok alapján még mindig túlzottan az első pillérre támaszkodik (amelynek fenntarthatóságával kapcsolatban vannak kockázatok). A rendelkezésre álló nyugdíj-előtakarékossági konstrukciók pedig csak részben képesek betölteni azt a szerepet, hogy tömegesen, érdemi és rendszeres nyugdíj-kiegészítést nyújtsanak a leendő nyugdíjasoknak. Az önkéntes pillérek súlyának tudatos növelése és a járadékkonstrukciók ösztönzése az időskori anyagi biztonság érdemi javulását eredményezheti.

Vargha Bálint: Adóalap-elvonási tünetek? - Áttekintés az offshore tőke kiáramlásáról
A cikk az offshore joghatóságok definíciójáról, történeti formáiról, az oda irányuló tőkeáramlás természetéről és mértékéről, nemzetközi közjogi implikációjáról, Magyarország érintettségéről, az uniós és hazai szabályozás fő vonalairól és a számvevőszéki ellenőrzés egyes útjairól elérhető információkat tekinti át. Magyarországot a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban elfoglalt relatív pozíciójából adódóan is hátrányosan érinti az offshore jelenség. A szabályozások az offshore-t visszaszorítani nem, legfeljebb célországai szerint átrendezni tudták. Annak ellenőrzésére így is van lehetőség azonban, hogy az állam illetékes szervei mit tesznek meg az offshore eszközökkel rendelkező adóalanyok felkutatása érdekében.

Sági Judit - Tatay Tibor - Lentner Csaba - Neumanné Virág Ildikó: A család- és otthonteremtési adókedvezmények, illetve támogatások egyes hatásai
A tanulmány a gyerekvállalás, a születések számának magyarországi tendenciáit vizsgálja az ezredforduló után. A szerzők a gyerekvállalásra befolyást gyakorló tényezőnek tekintik a lakáshoz jutást, ezért áttekintik a lakáspiac ezredfordulót követő folyamatait. Empirikus kutatás keretében megvizsgálják, hogy a gyerekvállalási korba érő fiatalok szándékait előreláthatóan megváltoztatja-e a támogatási rendszer megléte. A saját kérdőíves vizsgálatban 1332 felsőoktatásban tanuló hallgató vett részt. A válaszadók 73,4 százaléka szerint a gyerekvállalási kedvet növeli az otthonteremtési támogatás. 36,7 százalék válaszolta azt, hogy a támogatási rendszer fennmaradása esetén maga is vállalna több gyereket. A szerzők megállapítják, hogy az otthonteremtési támogatás pozitívan befolyásolja a gyerekvállalási kedvet.