Havi Összefoglaló

Ez történt 2017 szeptemberében

2017. szeptember 28. 15:20:01
Szeptemberben a magyar lakosság pénzügyi kultúrájával kapcsolatban publikáltunk egy tanulmányt, emellett interjút készítettünk Vargha Bálinttal és Tatay Tiborral, offshore és családtámogatás témákban, továbbá bemutattuk a légszennyezéssel foglalkozó számvevőszéki elemzéseket és megvizsgáltuk a 2017. első félévi költségvetési folyamatokat.


Hochbaum Dániel: A legnagyobb környezet-egészségügyi veszélyre fókuszálnak a Számvevőszékek
A legújabb kutatások alapján a légszennyezés korunk legnagyobb egészségügyi problémája. A szálló porban lévő káros anyagok nélkül ugyanis Magyarországon akár egy évvel is tovább élhetnénk. Ennél sokkal rosszabb a helyzet Kínában és Indiában, ahol akár 3-4 évet is elvesz az emberek életéből az okozott légszennyezés. A károsanyag-kibocsátás csökkentése a párizsi klímacsúcson elfogadott fenntartható fejlődési célkitűzések között is kiemelt szerepet kapott, a legutóbbi New York-i klímavédelmi tanácskozáson Áder János köztársasági elnök is beszélt a problémáról. Az Európai Számvevőszék tájékoztatójából pedig kiderül: a légszennyezettségből fakadó egészségügyi kiadások egészségügyben jelentkező tovagyűrűző költségei összességében meghaladják az évi 330 milliárd eurót. Az Állami Számvevőszék 2016-ban tűzte zászlajára a levegőszennyezés visszaszorításának támogatását. Az ÁSZ a kontinens tizenöt országának legfőbb ellenőrző intézményével és az Európai Számvevőszékkel együttműködve vesz részt abban a 2016-ban indult kezdeményezésben, ami a levegő minőségét befolyásoló intézkedések ellenőrzését tűzte ki célul.

Dr. Pulay Gyula - Dr. Simon József: ÁSZ elemzés a 2017. első félévi költségvetési folyamatokról
A 2017-re vonatkozó hazai adósságszabályoknak várhatóan megfelel a kormányzati szektor adósságának alakulása - áll az Állami Számvevőszék friss költségvetési elemzésében. Az idei év során az uniós módszertan szerint értelmezett GDP arányos kormányzati adósság csökkenése várható. Az elemzésben számszerűsített többletbevételek, valamint többletkiadások eredményeként az államháztartás év végi pénzforgalmi egyenlege 76-108 Mrd Ft-tal kedvezőtlenebb lehet a tervezetthez képest.

Zsótér Boglárka - Németh Erzsébet - Luksander Alexandra: A társadalmi-gazdasági környezet változásának hatása a pénzügyi kultúrára
2010 és 2015 között alapvető változások jellemezték Magyarország és a magyar lakosság gazdasági-pénzügyi helyzetét. Jelen tanulmány arra a kérdésre keresi a választ, hogy miképpen hatott ez a lakosság pénzügyi kultúrájára. A kutatás adatbázisát az OECD 2010-ben és 2015-ben végzett hazai pénzügyi kultúra felmérése képezte. A szerzők a két felmérés azonos kérdéseire adott válaszok közötti eltéréseket vizsgálták regresszióelemzés és varianciaelemzés segítségével.

Interjú

Vargha Bálint: Az offshore a totális felelőtlenség rendjét képes megvalósítani
Magyarországról az elmúlt 30-40 évben több mint 60 000 milliárd forintnyi magánvagyon, vagyis az államadósság több mint két és félszerese kerülhetett offshore számlákra. Európában mi lehetünk az offshore jelenség egyik legnagyobb vesztese. Mikor és hogyan menekülhetett ki az országból ennyi pénz? Csak a privatizáció a hibás, vagy szerepe volt a duzzadó államadósságnak is? Hogyan lehetne véget vetni az offshore jelenségnek? Mit tehet a kis Magyarország, ha még az USA sem bír az offshore gépezet működtetőivel? Haza lehetne hozni, esetleg megadóztatni ezeket a vagyonokat? Interjú Vargha Bálinttal, a Pénzügyi Szemlében publikált és az offshore világát bemutató "Adóalap-elvonási tünetek?" című tanulmány szerzőjével.

Tatay Tibor: Az állam üzenete az, hogy fontos a gyermek, fontos a család
Ha a jelenlegi demográfiai folyamatok fennmaradnak, az a nem is olyan távoli jövőben társadalmi és gazdasági katasztrófához vezethet. Miért születik kevés gyermek Magyarországon? Mit tehet az állam annak érdekében, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv? Vissza lehet-e építeni a közgondolkodásba a mára szinte teljesen eltűnő három és többgyermekes családmodelleket? Van pozitív hatása a CSOK rendszernek? A kérdésekre sok más érdekesség mellett Tatay Tibor, a Pénzügyi Szemlében publikált, "A család- és otthonteremtési adókedvezmények, illetve támogatások egyes hatásai" című tanulmány társszerzője válaszol.