Hírek

Az Európai Számvevőszék jóváhagyta az unió 2016-os költségvetési beszámolóját

2017. szeptember 28. 15:19:02
Az Európai Unió 2016-os költségvetési beszámolója megbízható, valós képet ad, és arról számol be, hogy folyamatosan javul az uniós költségvetésből teljesített kifizetések becsült hibaszintje - idézi az MTI az Európai Számvevőszéket, amely jóváhagyta a beszámolót.


A becsült hibaszint nem az esetleges csalás, gyenge hatékonyság vagy pazarlás mértéke, hanem azon pénzösszegekre vonatkozó becslés, amelyeket nem lett volna szabad kifizetni az uniós költségvetésből, mivel felhasználásuk nem a vonatkozó szabályok szerint történt. A költségvetés bevételi oldalán a számvevők nem tártak fel hibát. A kiadások minden területén a korábbinál kevesebb hibát tárt fel az uniós számvevőszék. Megállapították, hogy a teljes 2016-os végső hibaszint jelentős mértékben az előző évi alatt maradt - tudósít az MTI.

A számvevőszék jelentése szerint a hibaszint az ellenőrzött uniós kiadások mintegy fele esetében nem érte el még a lényegesnek tartott 2 százalékot sem. A számvevőszék ezért a kifizetésekről adott véleményét az első alkalommal "korlátozott záradékkal" láthatta el, ami azt jelenti, hogy a feltárt problémák nem általános érvényűek. A korábbi években - 1994 óta, amikortól a számvevőszék éves megbízhatósági nyilatkozatokat ad ki - elutasító véleményt fogalmaztak meg, ami kiterjedt problémákra utalt.

Mint elmondták, az uniós kiadások általános hibaszintje tavaly 3,1 százalék volt, a 2015-ös 3,8 százalékkal és a 2014-es 4,4 százalékkal szemben. Az uniós kiadások mintegy 49 százalékát kitevő úgynevezett jogosultságalapú, vagyis bizonyos feltételekhez kötött kifizetéseknél a hibaszint 2 százalék alatt maradt. Ide tartoznak a mezőgazdasági termelőknek juttatott közvetlen támogatások, a hallgatói és kutatói ösztöndíjak, valamint a személyzeti költségek - idézi az MTI a Európai Számvevőszéket.

A "Természeti erőforrások: piaci beavatkozások és közvetlen támogatások" becsült hibaaránya 1,7 százalék volt, az "igazgatásé" pedig 0,2 százalék. A visszatérítéseken alapuló költségtérítéses kifizetéseknél azonban magasabb hibaarány mutatkozott. A gazdasági, társadalmi és területi kohézió esetében a becsült hibaszint 4,8 százalék, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem, az éghajlat-politika és a halászat esetében pedig 4,9 százalék.

Klaus-Heiner Lehne, az Európai Számvevőszék elnöke kijelentette, a beszámoló az uniós pénzügyek jelentős javulását tükrözi. A számvevőszék a továbbiakban jobban elő kívánja segíteni az elszámoltathatóságot és tovább javítani az uniós pénzügyek kezelését, továbbá jobban fog összpontosítani a teljesítményre is, hogy az uniós polgárok pénzének felhasználása optimális legyen - közölte.

A tájékoztatás szerint az uniós kiadások 2016-ban összesen 136,4 milliárd eurót tettek ki, ami polgáronként mintegy 267 eurót jelent. Ez a tagállamok együttes bruttó nemzeti jövedelmének mintegy 1 százalékának felel meg, és az uniós tagállamok összesített államháztartási kiadásainak megközelítőleg 2 százalékát teszi ki. 2016-ban a legtöbb kiadás a természeti erőforrásokkal (57,9 milliárd euró), a kohézióval (35,7 milliárd euró), valamint a növekedéssel és foglalkoztatással (15,2 milliárd euró) volt kapcsolatos.

A számvevők végezetül arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőbeli költségvetésekből teljesítendő kifizetések ("fenálló kötelezettségvállalások") összege 2016-ban minden korábbinál magasabb, 238,8 milliárd euró volt. Véleményük szerint a 2020-ban kezdődő időszakban prioritásként kell kezelni ezen hátralék felszámolását és az újabb hátralékok kialakulásának megelőzését.