Tanulmányok, előadások

A Federal Reserve mennyiségi lazításának egyes makrogazdasági hatásai

2017. február 1. 11:58:01
A quantitative easing (QE) - mennyiségi lazítás - az utóbbi idők egyik legvitatottabb monetáris politikai intézkedésének tekinthető. A program elindítását az Amerikai Egyesült Államokból (USA) 2007-ben kibontakozó pénzügyi-gazdasági válság eseményei indukálták, amelyek a gazdasági szereplők általános bizalomvesztését, illetve olyan súlyos problémák kialakulását okozták, mint a bankközi piac kiszáradása, vagy a likviditási válság. A pénznyomtatás stratégiájának sikerességét illetően erőteljesen megoszlanak a vélemények. A cikk a témához szorosan kapcsolódó szakirodalmak áttekintésén, a különböző nézetek összevetésén alapul, így próbálva feltárni a QE szerepét a válság utáni időszakban. (Pénzügyi Szemle 2016/4.)


Czeczeli Vivien


Feltehető a kérdés, hogy valóban eredményesnek tekinthető-e az USA éveken át tartó erőteljes monetáris lazítása? Ha a Fed kettős mandátumát vesszük alapul, vagyis az árstabilitás és a munkanélküliség problémakörét helyezzük előtérbe, akkor a stratégia eredményesnek tekinthető. A munkanélküliség alakulása egyértelműen pozitív tendenciát mutat, ami összhangban van a teljes foglalkoztatottság célkitűzésével.

Az infláció alakulása már jóval összetettebb kérdés. Joggal vetődik fel a gondolat, hogy a 2 százalékos célkitűzés nem valósult meg. Ha azonban a maginflációra tekintünk - kiszűrve azokat a termékeket, amelyek a külső gazdasági sokkok hatására erős ingadozást mutatnak -, akkor láthatjuk, hogy a helyzet kevésbé súlyos (2015 novemberében ennek értéke 2 százalék volt). Az is egyértelmű, hogy nagyobb inflációs vagy deflációs kilengésekről sem beszélhetünk, ami viszonylag stabil képet eredményez.

 

 

Bár a gazdaságot sikerült a receszszióból ismét növekedési pályára állítani, az aggregált keresletet, ezen belül pedig a legnagyobb hányadot kitevő fogyasztói kiadásokat nem sikerült az elvárható mértékben növelni. Az árfolyamokat illetően lényeges, hogy ezek alakulását közvetlenül nem befolyásolja egyetlen központi szerv sem, nincs árfolyamcél.

Az USA szempontjából a gyengülő dollár kedvező kereskedelmi hatásokat eredményezett, a valutájuk felértékelődését tapasztaló országok esetében azonban a negatív hatások érvényesültek. Az országhatáron átnyúló hatásokat vizsgálva szintén kedvező hatások könyvelhetők el, a megnövekedett likviditás pozitívan érintette a világ számos országát.

...

Czeczeli Vivien a Pannon Egyetem közgazdásza

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra