Tanulmányok, előadások

A lakosság nem bírja el az ukrán IMF-csomag terhét (Mitchell A. Orenstein)

2014. március 13. 07:30:01
Az IMF súlyos megszorításokat javasol Ukrajnában, melyek elsősorban a lakossági gázár-támogatáson és a transzfer kifizetéseken faragnának. Harvard professzora szerint ezzel a lépéssel a Valutaalap a nyugati országok ellen hangolná az ukrán lakosságot, ami különösen a választások előtt öngyilkosság lenne.

Való igaz, hogy a lakosság számára biztosított gázár-támogatások és transzfer kifizetések - segélyek, nyugdíjak - jelentős tételt jelentenek a költségvetésben, ezek nélkül ugyanakkor a lakosság pénzügyileg reménytelen helyzetbe kerülne - mutat rá elemzésében Mitchell A. Orenstein. Szükség van a kiadások csökkentésére, de nem ilyen hirtelen és nem ilyen drasztikus módon.

Ezzel szemben Mitchell A. Orenstein azt javasolja, hogy a nyugati hatalmak nyújtsanak azonnali pénzügyi segítséget, amivel garantálják a politikai békét legalább a május 25-i választásokig. Ezután a növekedésre és a hatékonyság javítására kellene helyezni a hangsúlyt: beruházásokkal és az exportszektorok támogatásával, energiatakarékossággal és erre irányuló beruházásokkal/adókedvezményekkel, az adóbeszedés hatékonyságának javításával és a szürke/fekete gazdaság visszaszorításával lehetne orvosolni a bajokkal, de semmiképpen sem úgy, hogy az állam a lakosság kárára hozza egyensúlyba a költségvetést.

Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra