Tanulmányok, előadások

A növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek rontják a gazdaság növekedési kilátásait

2015. június 18. 07:55:01
A soron következő években az egyik legtöbbet taglalt makrogazdasági probléma a jövedelmi egyenlőtlenségek alakulása lesz és azok hatása a növekedésre. Nagyon úgy tűnik most, hogy a fejlett gazdaságok a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése felé fognak elmozdulni.

Az IMF közzétett egy érdekes tanulmányt, amely a növekvő jövedelmi egyenlőtlenség okait és következményeit vizsgálja. A tanulmány egyik legfontosabb következtetése az, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség növekedése negatívan hat a gazdaság növekedési kilátásaira: ha a társadalom leggazdagabb 20 százalékának a teljes jövedelmen belüli részesedése 1 százalékponttal nő, akkor a gazdaság növekedési kilátása ezzel párhuzamosan 0,08 százalékponttal romlik a soron következő öt évben.

kep_20150617131750_44.jpg


Vagyis, minél nagyobb részt szakítanak ki maguknak a gazdagok a gazdaság teljes jövedelméből, annál rosszabbak a növekedési kilátások. Ez alapján gondolhatnánk azt, hogy a fejlett világban a teljes egyenlőség lehetne az optimális a növekedési kilátás szempontjából, ez sem igaz ugyanakkor, valamekkora egyenlőtlenségre ugyanis szükség van a gazdasági szereplők motivációja miatt: az az ösztönző, ha a nagyobb erőfeszítést nagyobb jövedelem kíséri, a kérdés már csak az, hogy mi legyen az elosztás a szegények és a gazdagok között.

Ezt az eloszlást természetesen az adórendszeren keresztül lehet befolyásolni, vagyis a kutatások szerint arra lehet számítani, hogy a fejlett világban a soron következő években növekedni fog az igény a gazdagok megadóztatására. Ha ugyanis igazuk van az IMF kutatóinak, akkor például az USA-ban a gazdagokra kivetett magasabb adóval csökkenteni lehetne a társadalmon belüli jövedelmi egyenlőtlenségeket, amivel a teljes gazdaság növekedési kilátásai is javulnának.


Az IMF tanulmánya itt érhető el, egy összefoglaló cikk itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra