Tanulmányok, előadások

Áfarés: Magyarország mutatta a legnagyobb javulást az EU-ban

2020. szeptember 16. 10:06:48
Az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az áfarés csökkentés terén Magyarország mutatta fel a legjobb eredményeket 2018-ban, 5,1 százalékpontos javulással.

Az áfarés, azaz a potenciálisan beszedhető és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbség 2018-ban 140 milliárd euróra rúgott az EU-ban, ami átlagosan 9,2 százalékos értéknek felelt meg. A statisztikusok hangsúlyozzák, hogy a számok évek óta lassú de biztos javulást mutatnak, amely tendencia 2020-ban, a koronavírus válság miatt egészen biztosan megtörik majd.

A lenti ábrán láthatóak az egyes országok adatai, százalékosan és millió euróban. Az országokban igencsak eltérő kép tárul elénk, Romániában például 33,8 százalékos volt az áfarés 2018-ban, míg Svédországban mindössze 0,7 százalékos, azaz a svéd államnak sikerült beszednie az áfa csaknem teljes összegét.

Áfarés: Magyarország mutatta a legnagyobb javulást az EU-ban

Magyarország 8,4 százalékos áfaréssel a régió élén végzett, a 9,9 százalékos lengyel, a 12,0 százalékos cseh és a 20,0 százalékos szlovák érték előtt. A magyar állam áfabeszedési hatékonysága egyébiránt a nyugat-európai országok szintjén áll az adatok alapján, sőt a német, osztrák, belga vagy épp brit értéknél is jobb. Az elemzés hangsúlyozza, hogy 2017-hez képest a legnagyobb - 5,1 százalékpontos - csökkenést épp Magyarország érte el az áfarés tekintetében.


Az eredeti elemzés itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra