Tanulmányok, előadások

Államadósságban az USA és Japán a csúcstartók

2017. november 2. 11:27:07
Gondolta volna, hogy a világgazdaság teljes államadósságának közel harmadát az USA halmozta fel, hogy a GDP-hez mérten a harmadik legjobban eladósodott állam Libanon és hogy Magyarország államadóssága a világgazdaság teljes államadósságának mindössze 0,2 százalékát teszi ki?


A Visual Capitalist egy érdekes grafikonon egyszerre szemlélteti az egyes országok államadósságát a világgazdaság teljes államadósságának százalékában - lásd az ábrán az országok neve alatti százalékos értékeket -, illetve az egyes országok államadósságát a GDP arányában - lásd az egyes országok színeit, ahol a sötét szín jelzi az alacsonyabb, a világosabb szín a magasabb százalékos adósságszinteket.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A világgazdaság mára mintegy 63 000 milliárd dolláros államadósságot halmozott fel - a világgazdaság GDP-je megközelítőleg 78 000 milliárd dollár -, melynek mintegy 31,8 százalékát az USA, 18,8 százalékát Japán, 7,9 százalékát Kína, 3,9 százalékát Olaszország, 3,8 százalékát pedig Franciaország gyűjtötte össze. Magyarország adóssága - ami a világgazdaság teljes államadósságának megközelítőleg 0,2 százaléka - az ábra bal alsó részén, közvetlenül Németország mellett látható.

Százalékosan a leginkább eladósodott országok Japán - a GDP 239 százaléka -, Görögország - a GDP 181 százaléka -, Libanon - a GDP 148 százaléka -, Olaszország - a GDP 132 százaléka - és Portugália - a GDP 130 százaléka. A legkevésbé eladósodott országok - melyeket az ábra sötét színnel jelöl - Oroszország, Nigéria és Szaúd-Arábia.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra