Tanulmányok, előadások

Az Egyesült Királyságban feldarabolják a Big Four könyvvizsgáló cégeket

2020. július 15. 11:31:11
Ki őrzi az őrizőket? Ez a kérdés nemcsak az antik politika és jog egyik alapkérdése, de minden bizonnyal azoknak a fejében is megfordult, akik azt sürgették, hogy a négy legnagyobb auditáló cég (Big Four) a jövőben a könyvvizsgálat mellett nem nyújthat más szolgáltatásokat az ügyfeleinek.
Vargha Bálint - Németh Erzsébet

Ki auditálja az auditorokat? Az Enron emlékezetes fiaskója óta a globális pénzügyi válság és időről, időre más csődök is rámutattak arra, hogy fennáll a veszély, hogy azok a könyvvizsgáló cégek, amelyek egy cég üzleti adataira ráütik a hitelesség pecsétjét, nem minden esetben járnak el pártatlanul és a szakma szabályai szerint.

Nem csak függetlenségüknek nincs pénzügyi garanciája, hiszen az ügyfél fizeti őket. Nem elég, hogy ítéleteikről később kiderülhet, hogy téves, de minősítésük ellen nem is lehet fellebbezni, annak szakmaiságát nem ellenőrzi senki.

A piac fogaskereke az információ. De üzleti döntések születhetnek álhírek és tényszerű információk alapján is. A tankönyvek azt feltételezik, hogy a piaci szereplők birtokában vannak az üzleti környezetről szóló alapvető információknak. E nélkül piacról sem beszélhetünk.

A piac és az üzleti élet biztonságának garanciája, hogy a vállalkozások évente beszámolnak gazdasági tevékenységükről. Sikeres-e a cég, egészséges üzleti folyamatok zajlanak-e a háttérben, termel-e majd profitot a vállalat, érdemes-e oda befektetnem? A tőzsdén a gazdasági beszámolókban közölt eredmények alapján veszik a papírokat és a bankok is ez alapján nyújtanak hiteleket.

A cégek pénzügyi beszámolóinak hitelessége tehát kulcskérdés. Ha a gazdasági élet alapinformációi hamisak, nagyszámú szereplő téves információk alapján alakítja gazdasági magatartását és a gazdasági irracionalitás toxikus szintje alakulhat ki.

Éppen emiatt léteznek könyvvizsgálók. Az ő feladatuk, hogy ügyeljenek arra, hogy a cégek a törvényi és számviteli szabályoknak megfelelő, hiteles üzleti képet mutassanak magukról.

De mi történik akkor, ha a könyvvizsgálók rossz gazdasági állapotban lévő vállalkozásokat és egészségtelen pénzügyi folyamatokat szentesítenek, ezzel megtévesztik a fogyasztót, de egészében is eltérítik a piacot is?

„Ha egy cég könyveit nem ellenőrzik megfelelően, akkor munkahelyek, nyugdíjak és magtakarítások is veszélybe kerülnek" - fogalmazott Andrew Tyrie a brit versenyhivatal munkatársa.

A brit Carillion építőipari cég és a BHS üzletlánc közelmúltbeli csődjét megelőzően az őket auditáló könyvvizsgáló cégek mindent rendben találtak. Ez ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy nem várható el objektív könyvvizsgálat abban az esetben, ha a cégek egyéb szolgáltatásokat is vásárolnak az auditoroktól.

Nyilvánvalóan összeférhetetlen helyzet, ha a szereplő, akitől a pénzügyi beszámolók pártatlan könyvvizsgálatát várjuk el, ugyanattól a cégtől tanácsadói megbízásokat is kap. Inkább meglepő, hogy a szabályozók csak most jutottak el oda, hogy ezzel a visszássággal szemben fel kell lépni.

A brit szektorális szabályozó (Financial Reporting Council) arra szólította fel a négy legnagyobb auditcéget, hogy 2024-ig válasszák le az audit tevékenységet egyéb szolgáltatásaikról. A Deloitte és a PwC siettek üdvözölni a szabályozói reformot.

Azt is tudjuk, hogy nem csak a piaci cégek üzleti állapotával kapcsolatban kérdéses, hogy megalapozott-e az auditorok minősítése. Az állam pénzügyeiről alkotott hitelminősítői vélemény objektivitásával kapcsolatban is kétségek merülnek fel. Legutóbb a Pénzügyi Szemlében megjelent cikkben mutatott rá arra a szerző (Simon, 2019), hogy a nemzetközi hitelminősítő szervezetek - Standard & Poor's, Moody's, Fitch - értékelése során az objektivitás, a hitelesség és a módszertani megalapozottság elvei a gyakorlatban csak korlátozottan érvényesülnek.

Az audit és a tanácsadás szétválasztása mindenképpen szükségesnek látszik. Hogy elégséges-e, és az Egyesült Királyságban a szabályozói lépéssel sikerül-e előrelépni a hitelesebb könyvvizsgálói jelentések felé, a jövő döntheti el. Az azonban bizonyos, hogy ez egy erős jele a "négy nagy" által uralt könyvvizsgálói piac reformjára mutatkozó igényeknek.

Mindez egyben arra is rámutat, hogy a hitelesség, a függetlenség, az integritás nem csupán idealisztikus jelszóként fontos, hanem a piac alapvető működése miatt is: létszükséglet.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra