Tanulmányok, előadások

Az olimpiát is figyeli az ÁSZ

2017. február 3. 08:50:01
Az Állami Számvevőszéket az Országgyűlés kérte fel, hogy nyújtson szakmai támogatást az olimpiapályázat előkészítői számára a közpénzek törvényes, gazdaságos és hatékony felhasználása érdekében. Az ÁSZ ennek érdekében készített egy tanulmányt a nagyberuházási projektek ellenőrzési tapasztalatairól, továbbá kidolgoz egy olyan útmutatót, amelynek a segítségével a beruházást megvalósító szervezet tételesen meghatározhatja, hogy milyen integritási kontrollokat célszerű kiépíteni és működtetni a kockázatok eredményes kezelésére, majd márciusban Budapesten szervez egy szemináriumot, melynek keretében több, az elmúlt 10-15 évben olimpiát rendezett ország számvevőszékének szakemberei osztják majd meg az olimpia megrendezésével kapcsolatos ellenőrzési tapasztalataikat. Jelen cikkünkben az ÁSZ támogatási tevékenységét foglaljuk össze.


Tanulmány a nagyberuházási projektek ellenőrzési tapasztalatairól


A szakmai támogatás első részeként az Állami Számvevőszék egy tanulmányt készített, melyben összefoglalta a nagyberuházási projektek ellenőrzési tapasztalatait, az integritás felmérések során szerzett kapcsolódó ismereteit, továbbá összegyűjtötte a nagyberuházások nemzetközi tapasztalatait - különös tekintettel az elmúlt 10-15 évben megrendezett olimpiákhoz kapcsolódó beruházások ellenőrzési tapasztalataira.

Az ÁSZ nyilvános tanulmánya feltárja és rendszerezi a nagyberuházások tipikus korrupciós kockázatait, illetve a célszerűen alkalmazandó integritási kontrollokat. A tanulmány szerint a korrupció csak akkor előzhető meg, ha a nagyberuházásért felelős vezetők a korrupciós kockázatokat szisztematikusan feltárják, és kiépítik, valamint a gyakorlatban is működtetik azt a kontrollrendszert, amely növeli a korrupcióval szembeni ellenálló-képességet. Egy ilyen rendszer kialakításának a magyar jogszabályi környezet általában megfelelő feltételeket biztosít - állapította meg az ÁSZ -, ugyanakkor szükség lehet az olimpia megrendezésének sajátosságait figyelembe vevő további jogszabályok megalkotására is.

 

 

Az ÁSZ tanulmánya azt is leszögezi, hogy a korrupció megelőzése és kiszűrése szempontjából a kulcskérdés, hogy a nagyberuházások előkészítésének és lebonyolításának irányítási rendszerét úgy alakítsák ki, hogy az a beruházás minden szakaszában maximálisan figyelembe vegye a korrupciós kockázatokat, és azok kezelésének erőforrásigényét. Egy ilyen komplex kontrollrendszer alkalmazásával jelentősen csökkenthetők, illetve megelőzhetők a beruházás volumenéből fakadó korrupciós kockázatok - világított rá az ÁSZ tanulmánya, amely teljes terjedelemben itt érhető el.

A védettséget biztosító módszertan kidolgozásához a nemzetközi tapasztalatokat is felhasználja az ÁSZ

A szakmai támogatás második lépéseként - az ÁSZ által kifejlesztett és a tanulmány végén felvázolt - úgynevezett RÉS-elemzési módszer segítségével az Állami Számvevőszék kidolgoz, és az olimpiai pályázat felelősei részére átad egy olyan útmutatót, amelynek a segítségével a beruházást megvalósító szervezet tételesen meghatározhatja, hogy milyen integritási kontrollokat célszerű kiépíteni és működtetni az olimpia megrendezése esetén jelentkező integritási kockázatok eredményes kezelésére. A módszertani munkáról itt bővebben is olvashat.

 

 

Az útmutató kidolgozásához az ÁSZ a nemzetközi gyakorlati tapasztalatokat is felhasználja. Ennek érdekében kezdett szakmai egyeztetést több, az elmúlt 10-15 évben olimpiát rendezett ország számvevőszékével, azért hogy egy budapesti műhelyvitán osszák meg az olimpia megrendezésével kapcsolatos ellenőrzési tapasztalataikat az Állami Számvevőszék, valamint a budapesti olimpia előkészítésén dolgozó szervezetek szakembereivel. Az egyeztetésekről itt olvashat egy korábbi cikket.

Március végén érkeznek a külföldi számvevőszéki szakértők Budapestre


Az előzetes egyeztetések alapján az angol, kanadai, kínai, görög, olasz és brazil számvevőszéki szakértők március végén érkeznek Budapestre. A műhelymunka célja, hogy az ÁSZ minél eredményesebben tudja teljesíteni a magyar Országgyűléstől kapott azon feladatát, miszerint nyújtson szakmai támogatást az olimpiai pályázat előkészítői számára a közpénzek törvényes, szakszerű, gazdaságos és hatékony felhasználása érdekében. Mindezzel az ÁSZ hozzájárul Budapest 2024-es olimpiapályázatához.

Warvasovszky Tihamér: "€žkiemelt fontosságú az átlátható és az elszámoltathatóságot biztosító döntési rendszer"

"€žMinél összetettebb, egyedibb egy beruházás, annál nagyobbak a kockázatai, hiszen kevés a tapasztalat, az összehasonlítási alap, amihez a költségeket és a ráfordítást viszonyítani lehet" - mondta a Heti Válasznak Warvasovszky Tihamér, a Számvevőszék alelnöke.

 

 

Az alelnök szerint a játékok előkészítése során komoly kockázatot jelent, hogy a végső határidő nem módosítható. Ha csúsznak a részhatáridők, előállhat az a helyzet, mikor már "semmi sem drága", csak készüljön el minden a kitűzött céldátumig. A minden nagyberuházást elkerülhetetlenül fenyegető csúszások és az ezekkel összefüggő korrupció elkerülése érdekében ki kell alakítani egy belső szabályozási rendszert, illetve célszerű bevezetni különböző műszaki és pénzügyi kontrollfolyamatokat. Az interjúról bővebben itt olvashat.


Az Állami Számvevőszék szakmai támogatásáról beszámoló cikkek folyamatosan elérhetők itt.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra