Tanulmányok, előadások

Duplázódhat a 75 éven felüli munkavállalók száma tíz év alatt

2019. szeptember 12. 08:00:01
Az USA-ban a 75 éven felüli munkavállalók száma megduplázódhat a soron következő évtizedben. De vajon mi az oka annak, hogy az idősek egyre többen és egyre tovább dolgoznak?


Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala (US Bureau of Labor Statistics) minden évben becslést ad ki a soron következő tíz év legfőbb munkaerőpiaci tendenciáit illetően. A legfrissebb előrejelzés legérdekesebb eleme az, hogy az előttünk álló évtizedben a 75 év feletti munkavállalók száma meg fog duplázódni, egészen pontosan 1,8 millió főről 3,7 millió főre fog emelkedni 2028-ra (lásd a lenti ábrán).

További érdekesség, hogy a 65-74 éves korosztályban, ha nem is ilyen tempóban, de ugyancsak gyorsan nőhet a foglalkoztatottság, a munkavállalók létszáma itt 51 százalékkal emelkedhet tíz év leforgása alatt. De vajon mi lehet az oka annak, hogy az idősek ilyen nagy számban választják a munkát a nyugdíjas évek helyett?

 

 

Duplázódhat a 75 éven felüli munkavállalók száma tíz év alatt

 

A statisztikusok több magyarázattal is szolgálnak. Egyrészt az átlag 75 éves egészségesebb és tovább él, mint valaha. Másrészt egyszerű pénzügyi megfontolások is szerepet játszanak, jelesül hogy csupán a nyugdíjból nem lehetséges a korábbi életszínvonal fenntartása. Végezetül pedig a munkaerő-intenzív állások fokozatos eltűnése is fontos, egyre többen dolgoznak ugyanis a szolgáltató szektorban és végeznek szellemi munkát, ők pedig fizikailag képesek rá, hogy akár a nyugdíjkorhatár után is dolgozzanak. A közgazdászok hangsúlyozzák például, hogy a diplomás 70 éven felüliek több, mint 20 százaléka dolgozik, vagy a fenti okok valamelyikétől hajtva, vagy egyszerűen csak azért, mert szereti azt, amit csinál.

Meglehet, hogy az elöregedő társadalmakban - elsősorban Európában lehet ez érdekes - a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának problémája a fenti tendenciának köszönhetően magától megoldódik majd?


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra