Tanulmányok, előadások

Elég volt a demokráciából?

2017. június 14. 12:32:49
A közgazdászok többsége hiszi, hogy a liberális demokrácia biztosítja a legegészségesebb és leginkább fenntartható növekedést egy ország számára, amely hitet a kutatások szerint azonban egyre kevesebb szavazó osztja. A számok azt mutatják, hogy a demokráciák veszélyben vannak.


Ön mit válaszolna a következő kérdésre? "Jó lenne, ha az Ön országát egy olyan erős vezető irányítaná, akit nem zavar a parlament és a választások?" Két kutató - Roberto Stefan Foa és Yascha Mounk - egy érdekes tanulmányban a demokráciák támogatottságát vizsgálta, a fenti kérdésre adott válaszokból pedig arra a következtetésre jutott, hogy egyre kevesebb szavazó, és főleg fiatal szavazó érzi úgy, hogy neki mindenképp demokráciában kellene élnie.

 

 

A kérdésre adott válaszok - százalékos értékek - a fenti grafikonon láthatók, sötét kékkel jelölve az 1995-97-es válaszokat, világos kékkel a 2010-14-es adatokat. Jól látható, hogy az igennel válaszolók aránya a legtöbb országban meredeken emelkedett, érdekes Románia második helye a listán, továbbá a pakisztáni eredmény, ahol számottevően csökkent a kérdést helyeslők aránya. A kutatók levonják az egyértelmű következtetést, miszerint a demokráciák támogatottsága meredeken csökken.

Az ábrán többnyire feltörekvő országok láthatóak, gondolhatnánk, hogy a gazdagabb és fejlettebb nyugati országokban töretlen a demokrácia támogatottsága, a kutatás azonban rámutat, hogy a fejlett országok egy jelentős részénél még a feltörekvőknél is jóval ütemesebb a demokrácia népszerűségvesztése. A következő ábra azt mutatja, hogy az adott évben születettek közül hány százalék gondolja úgy, hogy alapvető fontosságú az, hogy egy demokratikus országban éljen. A grafikonok magukért beszélnek, a demokráciák támogatottsága a fejlett országokban is meredeken csökken.

 

 

A kutatók hozzáteszik, hogy bár egyelőre a demokráciák népszerűségében mért csökkenésnek nincsenek látványos következményei, mondjuk rendszerváltások formájában, az ugyanakkor kétségtelen, hogy a súlyos politikai válságokat a múltban minden esetben hasonló mértékű tendenciák előzték meg.


Az eredeti tanulmány itt olvasható, egy rövid összefoglaló itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra