Tanulmányok, előadások

Eltűnőben a nyári munka - Lusták vagy előrelátók a fiatalok?

2017. június 15. 13:21:57
Az Egyesült Államokban a nyári munkát végző fiatalok - 16-19 évesek - aránya a négy évtizeddel ezelőtti 55-60 százalékos magasságból mára 35 százalékra csökkent. Ennyire lusták lennének az amerikai tizenévesek, vagy valami más lehet a háttérben?


A lenti ábrán látható az egyértelmű tendencia: a nyári munkát végző fiatalok aránya meredeken csökken. A jelentős változás okait a The Atlantic gyűjtötte össze, hangsúlyozva, hogy a tágabb kép inkább optimizmusra ad okot.

 

 

Először is a szerzők rámutatnak, hogy az amerikai gazdaságra vonatkozó NEET mutató - Neither in Education, Employment, or Training - vagyis azon fiatalok aránya, akik se nem dolgoznak, se nem tanulnak, a vizsgált időszakban változatlanul 7 százalék körül állt - Magyarország esetében ez 5-6 százalék közötti -, vagyis nem jelenthető ki, hogy az amerikai tizenévesek ellustultak volna.

 

 

Éppen ellenkezőleg, a nyári munka helyett ma már sokkal inkább a tanulást választják, ahogyan a fenti ábráról is leolvasható, azok aránya, akik nyáron is tanulnak, meredeken emelkedik. Vagyis az új nyári munka nem más, mint a nyári tanulás, ami a kutatások szerint nem hogy aggodalomra, de egyenesen optimizmusra ad okot az Egyesült Államok gazdaságának kilátásait illetően.

Mind a nyári munkára, mind pedig a tanulásra igaz ugyanis, hogy pozitív hatással bír a fiatalok jövőbeli várható jövedelmére, vagyis általa értékesebb munkavállalóvá és értékesebb állampolgárrá válnak a tizenévesek, a tanulás pozitív hatásai azonban jóval erőteljesebbek. A fenti tendencia tehát, miszerint a fiatalok egyre kevesebb nyári munkát vállalnak, nem lustaság, hanem a tanulás és a humántőke gyarapításán keresztül egy igencsak értékteremtő befektetés a jövőbe.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra