Tanulmányok, előadások

Ennyire elégedettek a munkavállalók - Nemzetközi körkép

2020. június 24. 08:00:01
A magyar munkavállalók a legkevésbé elégedettek között vannak nemzetközi összevetésben, annak ellenére, hogy a globális átlagnál kevesebben terveznek munkahelyet váltani és az átlagnál többen számítanak emelkedő fizetésre.

A Randstad elemzői szokásos globális körképükben számos érdekes munkaerőpiaci statisztikát közöltek, melyekből többek között kiderült, hogy a magyar munkavállalók nemzetközi összevetésben jóval elégedetlenebbek az átlagnál. A magyar megkérdezettek mindössze 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett az állásával, ami a negyedik legalacsonyabb érték a vizsgált 34 ország összevetésében.

A legelégedettebbek az indiai - 89 százalékuk nyilatkozott pozitívan a munkájáról - a mexikói - 85 százalék - és a török munkavállalók - 80 százalék - míg a legkevesebb pozitív választ a japánok - 42 százalék - a hongkongi - 49 százalék - és a szingapúri dolgozók - 61 százalékkal - adták. Érdekes látni, hogy a munkavállalók elégedettsége és az adott ország fejlettsége között semmilyen összefüggés nem mutatható ki, azaz feltételezhető, hogy a munkahely iránti pozitív érzéseknek valamely más, például kulturális okai lehetnek.

A lenti ábrán - Nagyításhoz klikk a képre! - a felmérés eredményei láthatóak, kék szín szemlélteti az elégedett munkavállalók arányát, piros az elégedetlenekét, sárga a se ilyen se olyanokat.

Nagyításhoz klikk a képre!

A mélyebb adatokra tekintve sem látszik különösebb oka a magyar munkavállalók alacsony elégedettségi szintjének. Érdekesség, hogy a globális átlagnál kevesebb magyar dolgozó tervez munkahelyet váltani és az átlagnál többen számítanak a fizetésük vagy a bónuszuk emelkedésére.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra