Tanulmányok, előadások

Ennyit költenek a szülők gyermekeik oktatására

2017. augusztus 11. 10:10:01
Korábbi cikkeinkben részletesen foglalkoztunk az oktatás mint befektetés témakörével, most megvizsgálunk egy érdekes tanulmányt, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a világ 15 országában élő szülők mennyit áldoznak saját pénztárcájukból gyermekeik oktatására. Nem meglepetésre a lista élén többnyire ázsiai országokat találunk.


Az HSBC közgazdászai 15 országban több mint 8400 szülőt kérdeztek arról, hogy ki mennyit költ gyermekei oktatására, beleértve nem csak a tandíjakat, de a könyvektől az egyenruhán át egészen a lakhatásra vagy közlekedésre költött pénzekig, az általános iskola első osztályától egészen a legmagasabb szintű egyetemi képzésig. A tanulmány a szülők által ténylegesen kifizetett összegekkel kalkulál, vagyis nem számol az államilag finanszírozott iskolák költségeivel. A lenti ábra mutatja a 15 ország sorrendjét és a dollárban kifejezett kiadások tejes összegét. A lista élén Hongkong végzett, ahol a tanulókra átlagosan mintegy 132 ezer dollárt, azaz 34 millió forintot költenek szülik. A második helyen következik az Egyesült Arab Emírségek, majd sorrendben Szingapúr, az USA, Tajvan és Kína.

 

 

A tanulmány számos érdekes eredményt közöl, érdemes tehát áttanulmányozni részletesen, mi itt ezek közül csak néhányat emelünk ki. Mindenképp tanulságos, hogy a vizsgált 15 ország átlagában a szülők gyermekenként 44 ezer dollárt költenek oktatásra (11 millió forint), amely összegtől mindkét itt szereplő európai ország - Egyesült Királyság és Franciaország - költése elmarad. A brit és francia szülők nem csak a pénzügyi ráfordítás terén maradnak el az ázsiai szülőktől, de például abban is, hogy jóval kisebb arányban fontolnák meg a részvételt egy online egyetemen, kisebb arányban küldenék külföldi egyetemre gyermeküket, vagy finanszíroznának doktori képzést.

További érdekesség, hogy a vizsgált országokban a szülők mintegy 87 százaléka finanszírozza valamilyen mértékben gyermeke tanulását. A felmérésben 8000 (Indonézia) és 210 000 dollár (Hongkong) között szóródtak az összegek. A szülők mintegy 74 százaléka mindennapi bevételeiből és nem megtakarításból finanszírozza a képzéseket. A megkérdezett szülők 75 százaléka gondolja úgy, hogy gyermekére szép jövő vár, míg például a francia szülők mindössze 36 százaléka gondolja úgy, hogy gyermeke jól fizető állásban fog elhelyezkedni.

A gyermekek oktatására fordított pénz az egyik legalapvetőbb befektetés, amit egy szülő megvalósíthat, alapjaiban határozza meg a jövő munkavállainak termelékenységét, hatékonyságát és a mai világ legfontosabb erőforrásának, a humántőkének értékét. Nem véletlen, hogy a legutóbbi PISA-teszteken is az oktatásra legtöbbet költő távol-keleti országok diákjai végeztek az élen.


Az eredeti tanulmány itt érhető el (Pdf formátumban, az oldal alján), egy rövid összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra