Tanulmányok, előadások

Érzékenyen érinti a feltörekvő országokat a megakadó globalizáció

2020. november 9. 08:00:01
A 2008-as válság előtti két évtized a globalizáció jegyében telt, ami gyors fejlődéssel járt a feltörekvő világban, ez a pozitív tendencia azonban az elmúlt évtizedben megakadt.

A lenti, a Világbank által szerkesztett ábra kiválóan mutatja a szoros együttmozgást a globalizáció - ezt a közgazdászok a globális áruexport és a GDP arányaként jelzik, fekete vonallal látható a grafikonon és a jobb oldali skálán mérhető - és a feltörekvő országok felzárkózása között. Utóbbi a feltörekvők egy főre jutó GDP növekménye és a fejlett világra jellemző tempó különbözeteként a bal oldali skáláról olvasható le, a grafikonon pedig a kék színű oszlopokkal jelzett.

Érzékenyen érinti a feltörekvő országokat a megakadó globalizáció


Jól látható, hogy amint 1990 és 2010 között erősödött a globalizáció, vagyis az áruexport/GDP arány 15 százalékról 25 százalékra emelkedett, úgy közelítették a fejlődő gazdaságok a fejletteket az egy főre jutó GDP tekintetében. Ez a felzárkózás a csúcson, azaz 2008 környékén már egészen markáns, évi 4-5 százalékpontos volt. Ezt a folyamatot segítette a technológiai fejlődés, a tengeri szállítás rohamos fejlődése, az információáramlás robbanása amit az internet kiépülése hozott el, valamint a kereskedelmi korlátozások és vámok lebomlása.

A 2008-as válság ugyanakkor éles fordulatot hozott, Kína fokozatosan alakul át egy exportvezérelt gazdaságból egy belső fogyasztásra építő nagyhatalommá, a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború protekcionista/bezárkózó légkört teremtett, végül pedig a koronavírus válság zárta le a határokat és vágott el értékes, határon átívelő kapcsolatokat, ki tudja mennyi időre. A tendencia azt mutatja, hogy a globalizációban tartós fordulat történt, ez pedig egyértelműen lelassította a feltörekvő országok felzárkózását.


Az eredeti elemzés itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra