Tanulmányok, előadások

Ezért marad gazdag, aki gazdagnak születik és szegény, aki szegénynek születik

2017. augusztus 9. 13:01:01
A szociális mobilitás biztosítása minden fejlett állam egyik legfőbb célja, vagyis lehetővé tenni azt, hogy ha valaki a társadalom szegényebb rétegeibe születik, az kemény munkával akadályok nélkül, a lehető legkönnyebben felemelkedhessen akár a leggazdagabbak közé. Hogy ez miért nincs így az USA-ban, arra Josh Zumbrun, a The Wall Street Journal közgazdászának kalkulációja ad választ.


A lenti ábrán az látható, hogy az USA társadalmán belül az egyes jövedelmi tizedbe tartozók jövedelmük mekkora hányadát költik az egyes termékcsoportokra, illetve szolgáltatásokra. A hat csoport balról jobbra haladva: élelmiszerek, egészségügy, utazás, oktatás, szórakozás, nyugdíj és biztosítás. A piros oszlopok jelzik a legalacsonyabb jövedelmi tized, a kékek a legmagasabb jövedelmi tized költését.

 

 

Az ábráról több érdekes következtetés is leolvasható. Minél szegényebb valaki, jövedelmének annál nagyobb hányadát költi élelmiszerre és egészségügyre. Minél gazdagabb valaki, jövedelmének annál nagyobb hányadát költi biztosításra és nyugdíjra. A szórakozásra és az utazásra költött jövedelmek terén jelentős trendek nem figyelhetők meg, érdekesen alakul viszont az oktatás: a szegények jövedelmük nagyobb részét költik oktatásra, mint a középrétegek, a gazdagoknál viszont megint csak emelkedik az arány, aminek oka a drága magániskolák és egyetemek megjelenése.

Összességében elmondható, hogy a szegények jövedelmük jelentős részét költik a mindennapi létfenntartásra, azaz elsősorban a költésük rövid távú célokat szolgál, a gazdagok viszont megtehetik, hogy hosszú távon gondolkodva elsősorban befektetéseket valósítsanak meg. Ők jövedelmük nagy hányadát költik egészségügyi szolgáltatásokra, jó minőségű oktatásra, biztosításra, nyugdíjra. Ahogy a cikk szerzője fogalmaz: a szegények arra költenek, hogy életben maradjanak, a gazdagok arra, hogy gazdagok maradjanak.


Az eredeti elemzés itt érhető el (regisztrációhoz kötött tartalom), egy feldolgozott verzió itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra