Tanulmányok, előadások

Gazdag lesz az, aki sok pénzt keres?

2018. január 8. 09:33:01
Micsoda kérdés, hát persze - gondolnánk elsőre, egy érdekes statisztika azonban rámutat, hogy a jövedelem és a vagyon között jóval gyengébb a kapcsolat, mint azt elsőre gondolnánk.


A Don't Quit Your Day Job elemzői csapata 2013-as amerikai jövedelmi adatok alapján összeállított egy igen érdekes ábrát - lásd lent - arról, hogy mennyire szoros a kapcsolat a jövedelem és a vagyon között. A vízszintes tengely mutatja az éves jövedelmet dollárban mérve, a függőleges tengely a nettó, azaz hitelektől megtisztított vagyont. Mindkét skála logaritmikus, azaz egy osztás a vagyon és a jövedelem tízszeres növekményét jelenti. A színek a résztvevők életkorát - a sötétebb szín a fiatalokat, a világosak az idősebbeket jelzik -, míg a körök mérete a mintában szereplők létszámát mutatják.

Az elemzők hangsúlyozzák, hogy a két mutató, azaz a jövedelem és a vagyon közti kapcsolat csupán közepes erősségűnek tekinthető, azaz sokkal gyengébb annál, mint amit elsőre gondolnánk. Különösen igaz ez a minta nagyobbik részét magában foglaló, éves 100 000 dolláros - megközelítőleg 26 millió forint - jövedelem alatti tartományban.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A jövedelem valóban fontos akkor, ha valaki komoly vagyont szeretne felépíteni, jelentős súllyal bírnak azonban olyan tényezők is, mint a költési és megtakarítási szokások, a befektetési döntések, legyen szó nyugdíj-takarékosságról vagy ingatlanvásárlásról, a családi háttér, különös tekintettel a taníttatásra és az öröklésre, és természetesen az életkor.

Milliós havi fizetéseket is el lehet szórni felelőtlenül, sőt vagyonokat lehet bukni egy-egy rossz befektetési döntéssel, a másik oldalon pedig egy közepes jövedelemmel, kellő takarékossággal és okos befektetésekkel egy élet alatt szép vagyont lehet felépíteni. Túl egyszerű lenne azt mondani, hogy aki sokat keres, az gazdag lesz, a valóság ennél jóval összetettebb.


Az eredeti elemzés itt, egy feldolgozása itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra