Tanulmányok, előadások

Globálisan a GDP 13,3 százaléka - Ekkorák az erőszak költségei

2017. március 8. 12:22:01
Évente a GDP mintegy 13,3 százalékát emészti fel az erőszak globálisan, ekkora az erőszakos cselekmények közvetlen vagy közvetett költsége az Institute for Economics and Peace kutatóintézet számításai szerint. Mindez, vásárlóerő-paritással korrigálva naponta mintegy 5 dolláros költséget jelent minden egyes földlakóra vetítve.


A kutatók az erőszakos eseményekhez köthetően 16 különféle költségkategóriával számoltak, ezek között a legjelentősebbek a hadikiadások, a rendvédelmi kiadások, a személyes biztonsági kiadások, az emberölés, terrorizmus, erőszakos cselekmények költségei... Felmerülhetnek közvetlen költségek, de jó néhány könnyebben és nehezebben számszerűsíthető közvetett költség is.

Az erőszakos események gazdasági hatásainak számszerűsítése egy rendkívül összetett és bonyolult művelet, ezt a kutatók is elismerik, hozzáteszik ugyanakkor, hogy a fenti 13,3 százalékos költség a jól számszerűsíthető tételeket foglalja magába, vagyis a valós költség ennél minden bizonnyal magasabb.

 

 

Az is igaz ugyanakkor, hogy a költségek egy jelentős része nem kútba dobot pénz. A hadikiadások egy jelentős része - mondjuk egy gépbeszerzés vagy egy hadászati beruházás - például hozzájárul a GDP bővüléséhez, az ugyanakkor kétségtelen, hogy ezeknek a kiadásoknak vagy beruházásoknak a gazdaság hatékonyságát javító hatása jóval elmarad attól, mintha mondjuk az egészségügyre vagy az oktatásra költötte volna az állam a pénzt.

Nem azt állítja tehát a kutatóintézet, hogy minden, az erőszakkal kapcsolatban felmerülő költség vagy kiadás elveszne, mind GDP, a számítások ugyanakkor azt mutatják, hogy ha egyáltalán nem lenne erőszak a Földön, akkor a globális GDP ezzel a 13,3 százalékkal magasabb lehetne.

Bolygónk legerőszakosabb országaiban, azaz jelenleg Szíriában, Irakban és Afganisztánban az erőszak és konfliktus költségei megközelítőleg a GDP 50 százalékára, míg a legbékésebb országokban, azaz Indonéziában, Kanadában és Izlandon mindössze 2-2,5 százalékára rúgnak. Magyarország a maga 6,0 százalékos értékével a békésebb országok közé sorolható.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövidebb összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra