Tanulmányok, előadások

Ha időt vásárolunk, boldogságot vásárolunk

2017. augusztus 7. 10:58:32
Korábbi cikkünkben bemutattunk egy véleményt, miszerint az átlag amerikai a még több munkával és még több pénzzel nem, csakis a több szabadidővel tehető boldogabbá, most megvizsgálunk egy tanulmányt mely bemutatja: pénzen boldogságot vásárolhatunk.


A Princeton University kutatói négy országban - USA, Kanada, Dánia és Hollandia - végeztek egy 6200 fő részvételével készült kutatást, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy mi okoz nagyobb örömet az egyéneknek, ha egy használati tárgyat vásárolnak, vagy ha egy időt megtakarító szolgáltatást vesznek igénybe. Utóbbi - például ha megfizetnek egy kertészt, egy takarítót, miközben ők maguk pihennek - kimutathatóan nagyobb boldogságot eredményezett, vagyis a kutatók levonják a következtetést: ha időt vásárolunk magunknak, azzal boldogságot vásárolunk.

A dolgozó emberek számára tehát elérkezik az a pont - az USA-ban ez évi 75 ezer dolláros, családonkénti jövedelem esetén jön el -, amikor a pénz helyett már többre értékelik a szabadidejüket. Van azonban egy kivételes társadalmi réteg: a nagyon gazdagok, vagyis mindennapi szóhasználatban a milliomosok. Ők az esetek többségében nem lelnek nyugalmat a pihenésben, a szabadidő eltöltésében, őket mindig hajtja egy belső erő, aminek hatására azt érzik, hogy csinálniuk kell valamit.

Ők nem pihennek még akkor se ha megtehetik, mert akkor lustának érzik magukat, vagyis számukra a több idő nem boldogságot jelent, hanem a lustaság érzésével járó lelkiismeret-furdalást. De hát ők éppen ezért, az ilyen mentalitásért lettek milliomosok.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra