Tanulmányok, előadások

Hol mekkora a szürkegazdaság mérete?

2017. augusztus 31. 11:13:37
A fejlett országok között óriási különbségek mutatkoznak a rejtett gazdaságok - vagy más megnevezéssel árnyékgazdaság, szürkegazdaság, feketegazdaság - méretét illetően, míg például Görögországban a GDP 21,5 százalékára, addig az USA-ban mindössze 5,4 százalékra rúg a nem regisztrált gazdaság mérete.


A német Institute for Applied Economic Research (IAW) készített egy figyelemreméltó elemzést az árnyékgazdaságok méreteiről, amiből kiderül, hogy a 2008-as pénzügyi és reálgazdasági válságban súlyos károkat szenvedő dél-európai országok jókora rejtett gazdasággal működnek. Ez az arány a görögöknél 21,5 százalékos, míg az olasz gazdaságnál a GDP 19,8, a spanyol esetében 17,2 százalékra rúg (2017-es becslés, lásd a lenti ábrát). A legfehérebb fejlett gazdaságok az amerikai, a svájci és a holland, mind 5 és 10 százalék közötti szürkegazdasággal.

 

 

Érdekes Magyarország összehasonlítása a fenti tanulmány adataival. Varga József, a Pénzügyi Szemle 2017/1.-es számában publikált "Az adóteher-csökkentés és a gazdaság kifehérítésének pályája Magyarországon 2010 után" című tanulmányából kiderül, hogy Magyarországon a rejtet gazdaság mérete 2015-ben még a GDP 22-23 százalékára rúgott, ami 2017 elejére a gazdaság fehéredésének köszönhetően 20-21 százalék közé csökkent.


Ez a javulás Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a fenntartható kifehérítésnek nevezett modellnek köszönhető - melynek követését az ÁSZ-elnök többször javasolta -, melynek lényege, hogy az adók - elsősorban a munkát terhelő adók - fokozatos csökkentésnek köszönhetően egyszerre növelhető a teljes adóbevétel és fehéríthető a gazdaság. A jelenség magyarázata, hogy a csökkenő adóknak köszönhetően javul az adómorál, azaz a kisebb adót többen befizetik, aminek hatására végeredményben alacsonyabb adókulcsokkal több adót szed be az állam, élvezve a gazdaság fokozatos fehéredésének előnyeit.


Az eredeti IAW-tanulmány itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra