Tanulmányok, előadások

Hol mennyi pénzt von el az állam?

2017. július 31. 10:50:01
A világ tíz legjobban adóztató állama európai, a családok szinte minden országban jelentős adókedvezményeket kapnak, Magyarországon bőven van tere az adócsökkentésnek - ezek az OECD tanulmányának legfőbb következtetései.


Az OECD 2016-os adatok alapján megvizsgálta, hogy az egyes tagországok esetében milyen mértékű az adóék, vagyis hogy a teljes munkaerőköltségnek összesen hány százalékát vonja el az állam különböző adók és járulékok formájában, beleértve a munkavállaló és a munkaadó terheit egyaránt, korrigálva a családi adókedvezményekkel.

Az összesítés a lenti ábrán látható, a lista élén Belgium található, ott a teljes munkaerőköltség mintegy 54 százalékát teszi ki a jövedelemadó illetve a munkavállalói és a munkáltatói járulék. A kék körök mutatják az egyedül élő, gyermektelen és átlagkeresettel rendelkező munkavállalót, míg a szürke négyzetek a kétgyermekes, egy keresős átlagos fizetéssel rendelkező családokat mutatják.

 

 

Érdemes áttanulmányozni az OECD elemzését, mi itt most csupán egyetlen ábrát mutatunk be, ami mellett számos érdekesség és tanulság szerepel a tanulmányban. Egyik érdekesség például, hogy a tíz legjobban adóztató állam mindegyike európai. Az is látszik továbbá, hogy az országok jelentős része - köztük Magyarország - komoly kedvezményeket ad a családoknak, elsősorban a jövedelemadón keresztül.

Harmadik szembetűnő tény, hogy Magyarország 2016-ban igencsak elöl állt a legjobban adóztató államok listáján - elsősorban a gyermektelenek esetében, a családok esetében már inkább középmezőny voltunk -, bőven van tehát tere az adócsökkentésnek, amivel kapcsolatban Magyarország elkötelezett és amely folyamat már javában tart is (a magyar adórendszer átalakításáról bővebben itt olvashat).


Az OEC tanulmánya itt érhető el, egy kalkulátor itt tekinthető meg, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra