Tanulmányok, előadások

Így söpri el a koronavírus válság a 2008 utáni eredményeket

2020. november 25. 07:00:01
A feltörekvő országok a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság óta szépen teljesítettek a jövedelmi és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése terén, a koronavírus krízis azonban egy csapásra eltünteti az elért eredményeket.

Az IMF közgazdászai készítettek egy szemléletes ábrát a jövedelmi egyenlőtlenségek alakulásáról, melynek mértékét a Gini-együtthatóval jelölték. A lenti ábrán kék színű oszlopok mutatják a Gini-együttható értékét 2008-ban, azaz a legutóbbi gazdasági válság kitörésének évében, a narancs színű oszlopok jelölik a Gini-értéket a koronavírus krízis kirobbanása előtt, végül szürkével látható a koronavírus utáni becslés.

A Gini index egy 1-100-as skálán jelöli a jövedelmi egyenlőtlenségeket, az alacsonyabb értékek egyenlőbb, a magasabb számok egyenlőtlenebb jövedelmeket jelölnek. Az IMF közgazdászai 52 feltörekvő gazdaságban - első három oszlop - és 26 alacsony jövedelmű fejlődő országban - második három oszlop - végezték a méréseket.

Így söpri el a koronavírus válság a 2008 utáni eredményeket

Jól látható, hogy mind a feltörekvő, mind az alacsony jövedelmű fejlődő országokban a 2008-as krízis után egészen a koronavírus válság kirobbanásáig csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, amely javulást a víruskrízis eltörölte, sőt, az alacsony jövedelmű fejlődő országokban a jövedelmi egyenlőtlenségek még rosszabb képest festenek majd a válság után, mint előtte.

A közgazdászok hangsúlyozzák, hogy minél kevésbé adottak az otthoni munkavégzés feltételei és minél jobban visszaesik az adott ország GDP-je, annál inkább megugranak a jövedelmi egyenlőtlenségek, ami sajnos az alacsony jövedelmű országokban fokozott kockázatot jelent.


Az eredeti elemzés itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra