Tanulmányok, előadások

Inverz hozamgörbe: újabb válság a láthatáron?

2018. szeptember 11. 08:39:01
Van egy indikátor, amely a második világháború óta minden egyes recessziót előre jelzett az amerikai gazdaságban, és amely mutató néhány hónapon belül ismét riadót fújhat. Az inverz hozamgörbe nyomában.


A legtöbb figyelmet kiérdemlő hozamgörbe világviszonylatban kétségtelenül az amerikai, azon belül is a befektetők kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a 10 és 2 éves állampapírok hozamkülönbségének. Ha ez a különbség a negatív tartományba fordul, vagyis a 2 éves papírok hozama meghaladja a 10 évesekét, akkor a hozamgörbe inverz alakot vesz fel. Ez pedig nem jelent mást, mint komoly makrogazdasági aggodalmakat a világ legfontosabb gazdaságában, konkrétabban, hogy hónapokon belül jelentős esély van egy recesszió és egy komoly tőzsdei esés bekövetkezésére.

 

 

A fenti ábrán kék színnel látható az amerikai 10 és 2 éves állampapírok hozamkülönbsége, míg pirossal az S&P 500 részvényindex alakulása. A két grafikon szoros együttmozgást mutat: azok után, hogy a hozamkülönbség a negatív tartományba bukott, azaz a hozamgörbe inverz alakot vett fel, az S&P 500 index rendre komoly esést szenvedett el. Jól látható ez a jelenség a 2000-es évek elejének tőzsdei esése és a 2008-as összeomlás alkalmával is.

Napjainkban a fenti hozamkülönbség újra a negatív tartomány felé tart - jelenleg 0,24 százalékpontot mutat -, azaz egyre növekvő az esélye egy újabb gazdasági megtorpanásnak és tőzsdei visszaesésnek a világ legnagyobb gazdaságában. A fenti ábráról leolvasható, hogy ha a jelenlegi tendencia kitart, akkor a 10 és 2 éves hozamok különbsége valamikor 2019 első felében érheti el a veszélyt jelző negatív tartományt...


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra