Tanulmányok, előadások

Jóval magasabb az infláció, mint gondolnánk?

2018. február 14. 11:04:53
Az amerikai jegybank által megalkotott, az átlagember által érzékelt áremelkedési ütemet hitelesebben leképező UIG inflációs mutató már 3,0 százalékos pénzromlási ütemet jelez az USA-ban. Emellett a tendencia meredeken emelkedő, vagyis az USA az elmúlt éveket jellemző inflációmentes környezet után nagyon hamar egy olyan új világban találhatja magát, ahol elkerülhetetlen a kamatok további gyors emelése.


Az infláció és az inflációs kosár vizsgálatakor gyakran támadhat az embernek az az érzése, hogy az az áremelkedési ütem, ami a mindennapjainkban érzünk valójában jóval magasabb annál, mint amit a hivatalos statisztikák kimutatnak. Az amerikai jegybank válaszul erre a problémára megalkotta az Underlying Inflation Gauge (UIG) mutatót, ami a hagyományos inflációs mutatónál jóval szélesebb termék és szolgáltatás kosárra koncentrál, vagyis jobban megragadja az átlagember mindennapi életét meghatározó inflációs alapfolyamatokat.

 

 

Nos, az új UIG mutató a fenti ábrán kékkel, míg a hagyományos CPI mutató szürkével szerepel. Jól látható, hogy az UIG jóval kisebb kilengésekkel valóban az infláció tendenciáját adja meg, ami azonban ennél érdekesebb, hogy érezhetően magasabb áremelkedési ütemet jelez az amerikai gazdaságban - közel 3,0 százalékot a 2,0 helyett -, mint a CPI mutató.

Emellett a tendencia meredeken emelkedő, vagyis a jelenleg 11 éves csúcson lévő mutató nagyon hamar még magasabb szinteken találhatja magát. Félő, hogy az amerikai jegybankot a grafikon alapján semmi sem mentheti meg a további kamatemeléstől. Ha pedig az USA emeli a kamatot, azt mindenki más megérzi...


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra