Tanulmányok, előadások

Kevesebb a diplomás az olasz nagyvárosokban, mint az észt falvakban

2017. november 6. 09:30:01
Az Eurostat összeállított egy nagyon érdekes ábrát, melyből kiderül, hogy Európában a luxemburgi városokban a legmagasabb, míg a romániai falvakban a legalacsonyabb a diplomások aránya. Magyarországon a régiós értékekhez hasonló arányok adódnak, ahol feltűnően kevés a diplomás, az Málta és Olaszország.


Korábbi cikkünkben bemutattuk az OECD kiadványát, melyben az elemzők Magyarország számára a diplomás arány növelését javasolták, most az Eurostat ábrájára hívjuk fel a figyelmet, amely az európai diplomás körképet településekre bontva tárja elénk.

Az ábrán - lásd lent - az egyes országokra vonatkozóan kék körök jelzik a nagyvárosokban jellemző diplomás arányt, míg ugyanez a külvárosok és kisebb városok esetében narancssárgával, a falvakra és a vidéki lakosságra vonatkozóan zölddel látható. Az országok rangsorát a nagyvárosok diplomás aránya alapján készítette el az Eurostat.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Az ábráról több érdekesség is leolvasható. Luxemburg kimagaslik az európai mezőnyből a diplomás arány tekintetében, miközben Litvánia, Észtország és Írország is a közvetlen élmezőnyben végzett. Szemet szúr az Egyesült Királyság és Belgium, ahol szinte semmilyen különbség nincs a diplomás arány tekintetében a nagyvárosok és a falvak között.

A legalacsonyabb a diplomás arány a romániai falvakban, a falvak tekintetben Magyarország is az európai sereghajtók közt kap helyet. A városok diplomás arányát tekintve Magyarország hozza a régiós, a nagyvárosok tekintetében pedig az EU átlagot. Málta, Olaszország és Portugália végzett a felmérés utolsó három helyén. Olaszország kapcsán érdekesség, hogy a nagyvárosokban arányaiban kevesebb diplomás él, mint például a litván vagy észt falvakban...


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra