Tanulmányok, előadások

Ki, mennyire drága Európában?

2018. szeptember 13. 10:44:19
Az Eurostat egy érdekes ábrán szemlélteti a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonalát az Európai Unióban, amely kimutatásból kiderül, hogy Magyarország egy kifejezetten olcsó ország az öreg kontinensen. Ami magunkhoz képest drága, az a közlekedés és a telekommunikáció.

A lenti ábrán látható - a kattintható, számos érdekes részletet bemutató ábra a lenti linken, az Eurostat oldalán érhető el -, hogy Magyarország hol helyezkedik el az EU országainak sorában az árszínvonal tekintetében. Minden pénzérme egy országot jelöl, kékkel látható az EU átlagos árszínvonala 100-as referenciaértékkel, majd ehhez képest következnek lefelé az alacsonyabb, felfelé a magasabb árszínvonalú országok. Magyarország alulról a negyedik, hazánk árszínvonala 58,3 százaléka volt az EU átlagnak 2017-ben. Nálunk alacsonyabb árszínvonal csak Lengyelországra, Romániára és Bulgáriára jellemző.

A legmagasabb árszínvonallal rendelkező EU-s ország Dánia, 141,2 százalékkal, fölötte csak a mintában szereplő három EFTA-ország, azaz Svájc, Norvégia és Izland található. Az ábra a 2000-ben mért árszínvonalat is szemlélteti, amiből kiderül, hogy a magyar árszínvonal az akkor mért 44,4 százalékhoz képest mára közeledett az EU átlagához.

A lenti linken elérhető interaktív ábrán érdemes a bal oldali, az egyes termékcsoportokat jelző ikonokat is megvizsgálni, rájuk kattintva látszik, hogy miként alakul az egyes részpiacok árszínvonala. Magyarország esetében elmondható, hogy a legtöbb fogyasztási cikk és szolgáltatás esetében hasonló pozícióban vagyunk az EU-átlaghoz képest, kivételt képez a közlekedés és a telekommunikáció, ahol a hazai árszínvonal az EU-s átlag 80 illetve 90 százaléka.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra