Tanulmányok, előadások

Kutatás-fejlesztés körkép az Európai Unióban

2020. december 4. 07:00:01
Az EU tagországai közül Svédország, Ausztria és Németország a leginnovatívabbak, miközben a kutatás-fejlesztési pénzek GDP-hez mért aránya Romániában és Máltán a legalacsonyabb.

Az Eurostat felmérte, hogy miként alakult a kutatás-fejlesztés GDP-hez mért aránya az egyes tagországokban, 2019-ben. A közgazdászok hangsúlyozzák, hogy bár csupán a GDP néhány százalékáról beszélünk, mégis, a kutatás-fejlesztésre fordított pénzek nagymértékben meghatározzák egy ország jövőbeli versenyképességét, így képet adhatnak a növekedési kilátásokról is.

A lenti ábrán látható, hogy a GDP-hez mért 3,39 százalékkal 2019-ben Svédország volt az EU leginnovatívabb tagja, majd következett Ausztria - 3,19 százalék - és Németország - 3,17 százalék. A legkisebb költést Románia - 0,48 százalék - Málta - 0,16 százalék - és Ciprus - 0,63 százalék - könyvelhették el. Magyarország 1,48 százalékos részaránnyal a középmezőnyben foglalt helyet.

Kutatás-fejlesztés körkép az Európai Unióban

Az Európai Unió globálisan nem tartozik a leginnovatívabb gazdasági blokkok közé, a kutatás-fejlesztési kiadások GDP-hez mért aránya az EU-ban mindössze 2,19 százalékos, miközben az USA-ban ez az érték 2,82 százalék, Japánban 3,28 százalék, míg Dél-Koreában 4,52 százalék.


Az eredeti elemzés itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra