Tanulmányok, előadások

Melyik adónk legyen egykulcsú?

2017. július 20. 07:15:01
A cikk arra a kérdésre keresi a választ, hogy mennyire volt éles az ellentét az adózási elvek és a gyakorlat között az áfa és az szja esetében az elmúlt 18 évben Magyarországon. A történeti és a közeli országokkal való összehasonlítás után arra a következtetésre jut, hogy egyfajta szerepcsere következett be nálunk. Ott került sor egy (közel) egykulcsú rendszer alkalmazására, ahol hatékonyabb a többkulcsú rendszer (áfa) és ott erőltették 2009-ig a többkulcsú adóztatásnak egy elbonyolított változatát, ahol egy áttekinthető egykulcsú rendszer is el tudja látni az adott feladatot (szja). (Pénzügyi Szemle 2017/2.)


Giday András

A túl magas kiadások a rendszerváltozás első két évtizedében kényszerhelyzetet hoztak a bevételi politika számára. Az éves költségvetések elkészítése során az adózás gyakorlata sokszor felülírta az ésszerű adózási elveket. Olyan adóteher-növelést hajtottak végre, amelyik torzította az adóztatást a vizsgált két adónemnél. Egyrészt magas szja-adósávba kerültek bele már az átlag körüli keresetűek is, másrészt kiugró áfával terhelték az élelmiszereket. Ez a környező országok zömétől eltérő szisztémát eredményezett - a magyarhoz hasonlóan magas adóék máshol nem volt, és az élelmiszereket csak két kisebb ország terheli a normál áfakulccsal (Szlovákia és a turizmusból élő Horvátország).

 

 

A folyamatra a politikai válasz az egykulcsosra való áttérés lett az szja-nál. Az emiatt kieső bevétel pótlásához adópolitikai innovációkra kellett sort keríteni más elvonásnemeknél (lásd különadók). Korrekció kezd beindulni a másik adónem (áfa) esetében. Következtetés a diagnózis oldaláról: a gazdaság kifehéredésének az időszakában inkább az szja legyen egykulcsos, mint az áfa.

A cikk a diagnózis oldaláról közelített a két adónem szerkezetéhez. Ha valaki a terápiára kíváncsi, akkor jobb úgy feltenni a kérdést, hogy "Melyik adónk legyen többkulcsos?". Mivel a magyar szja (az adott bevételi nagyság mellett) ma egészségesebb, mint a környező országoké, ezért a gyógyítási energiainkat most felesleges további szja-kúrára fordítani. Fontosabb az egykulcsosságba "belebetegített" áfa gyógyítása, beleértve a többkulcsossá tételét.

...

Giday András a közgazdaság-tudományok kandidátusa

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra