Tanulmányok, előadások

Mennyi alkoholt iszunk mi, magyarok?

2018. január 2. 09:15:01
Jelentős egészségügyi kockázatok mellett éljük életünket mi, magyarok. Az OECD- és a partnerországok körében végzett felmérésből kiderül, hogy hazánkban igencsak jellemző a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly is, mind a felnőttek mid a fiatalok körében.


Az OECD Health at a Glance 2017 című kiadványa számos, az egészséggel és egészségüggyel kapcsolatos statisztikát és érdekességet rögzít, mi most az egyik legfőbb kockázat, az alkoholfogyasztás alakulását tekintjük át részletesebben (az egészségre vonatkozó kockázatokról lásd az elemzés 69. oldalán kezdődő 4. fejezetet).

Ahogy az a lenti ábráról leolvasható, az OECD- és a partnerországokban 2000 és 2015 között 9,5 literről 9,0 literre csökkent az átlagos alkoholfogyasztás. Az elemzés évekre és egy főre vetítve számolja az alkoholfogyasztást, tiszta alkoholban és literben mérve. A 9,0 liter tiszta alkohol 96 üveg bornak felel meg, fejenként és évente, vagyis a vizsgált országok polgárai átlagosan napi 2 dl bort, vagy annak megfelelő alkoholt fogyasztanak. Az elemzés hangsúlyozza, hogy az alkoholfogyasztás erősen koncentrálódik a napi rendszerességgel alkoholt fogyasztókra.

 

 

Az ábráról leolvasható, hogy a 2015-ös adatok alapján a legnagyobb fogyasztók a litvánok - 15,2 liter per fő per év -, majd következnek a belgák és az osztrákok - 12,6 illetve 12,3 liter -, Magyarország a 44 országot tartalmazó összevetésben 10,9 literrel a 10. helyen szerepel. A skála másik végén Indonézia található gyakorlatilag alkoholfogyasztás nélkül, de ugyancsak keveset isznak a törökök, az izraeliek és az indiaiak.

A vizsgált 15 éves időszak alatt a legnagyobb emelkedést a litvánok mutatták fel, de emelkedett a fogyasztás Belgiumban, Szlovéniában, Lettországban és Lengyelországban is. Jelentős csökkenést regisztráltak a statisztikusok Írországban, Dániában, Olaszországban és Hollandiában. Mi magyarok is az átlagon felüli csökkenést - 12 literről 10,9 literre - felmutató országok között szerepeltünk.


Az eredeti elemzés itt érhető el, az alkoholfogyasztásra vonatkozó rész a 72-73. oldalon érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra