Tanulmányok, előadások

Miért nincs növekedés, ha nulla a kamat és ingyen van a hitel?

2017. június 13. 14:11:16
Közgazdászok gyakran értetlenül állnak a világgazdaság elmúlt években bemutatott lomhasága előtt. A kamatok évek óta nulla közelében vannak, a jegybankok telepumpálták likviditással a pénzügyi rendszereket, a vállaltoknál hegyekben áll a készpénz, a bankok újra bátran hitelezhetnének, a költségvetések leálltak a megszorításokkal, akkor mégis miért nem robog a világgazdaság, miért nem robbant fel a növekedés? Egy lehetséges magyarázattal a The Economist szolgál.


A hivatkozott cikk szerzői még 2014-ben gyűjtöttek össze jó néhány, a kockázatvállalást kutató tanulmányt, melyekből az a teljesen logikus következtetés olvasható ki, hogy a fenti kérdésre igen egyszerű a válasz: a gazdasági szereplők a 2008-as pénzügyi összeomlás és az utána következő reálgazdasági sokk alatt olyan mértékben megégették magukat, ami könnyen lehet, hogy évtizedekre, súlyosabb esetben egy életre elvette kedvüket a kockázatvállalástól.

Kockázatvállalás nélkül pedig nincsenek új vállalkozások, nincsenek beruházások és nincs gyors gazdasági növekedés sem, és ezen még a nulla százalékos kamat sem változtat. Kicsit olyan helyzetben van a világgazdaság, mint a kúthoz vezetett ló: erővel oda lehet vinni, de nem lehet rávenni, hogy igyon.

Mitől függ a kockázatvállalási kedv? A cikk által hivatkozott tanulmányok rámutatnak, hogy a kockázatvállalási hajlandóságnak mindössze harmadát magyarázza a genetika, a többi a képzettségen, a vagyoni helyzeten, a környezeten, és ami a legfontosabb, ami akár a felét is magyarázhatja a kockázatvállalásnak, a személyes tapasztalatokon múlik.

Azt is kimutatták a kutatók, hogy egy-egy rossz gazdasági/pénzügyi élmény évekre, sőt akár évtizedekre elveheti az egyének kedvét a kockázatvállalástól. Minél nagyobb volt a sokk, annál inkább. Ezzel el is érkeztünk a bevezetőben feltett kérdés megoldásához: a 2008-as összeomlás és az utána következő súlyos válság - melyhez fogható krízis 70 éve nem pusztított a világgazdaságban - olyan mértékben égette meg az egyéneket, a pénzüket részvényben tartókat, a vállalkozásukat bezárni kényszerülőket vagy a munkanélkülivé válókat, ami jelentős mértékben csökkentette a világgazdaság szereplőinek kockázatvállalási hajlandóságát, évekre, sőt évtizedekre.

A gazdaságpolitikusok tehát vélhetően tehetnek bármit, lehet itt nulla százalék a kamat és ingyen a hitel, az egyének egy jelentős része örül, hogy pénzügyileg túlélt és esze ágában sincs kockázatot vállalni. Így viszont marad a lomha növekedés, amihez úgy tűnik jobb, ha hosszabb távon is hozzászokunk.


Az eredeti cikk itt érhető el, a cikk végén találhatók a hivatkozott tanulmányok.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra