Tanulmányok, előadások

Milliárdos lista: tovább nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek

2020. december 2. 07:00:01
A koronavírus válság kitörése óta harmadával, több mint 1000 milliárd dollárral nőtt az amerikai milliárdosok vagyona. Egyre nagyobb a jövedelmi/vagyoni egyenlőtlenség a világ legnagyobb gazdaságában.

Az Institute for Policy Studies közgazdászai kiszámolták, hogy milyen mértékben változott az amerikai milliárdosok - összesen 650 magánszemély - vagyona a koronavírus válság alatt, azaz március 18 és november 24 között: a számok elképesztő gyarapodásról tanúskodnak, az összvagyon alig több mint fél év alatt harmadával, mintegy 1000 milliárd dollárral, 2947 milliárd dollárról 3956 milliárd dollárra ugrott.

A lenti ábrán látható a Statista által készített összegzés, melyből az látszik, hogy a Föld leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a vagyona a magyar GDP értéke - 161 milliárd dollár 2019-ben - fölé, 182,4 milliárd dollárra ugrott a koronavírus válság alatt, az ezüstérmes Elon Musk pedig 413 százalékos vagyongyarapodást ért el március és november között.

Milliárdos lista: tovább nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek

Az elemzés hangsúlyozza, hogy az amerikai jövedelmi egyenlőtlenségek tovább nőttek a koronavírus válságban, a milliárdosok, azaz a vizsgált 650 magánszemély vagyona ma már kétszeresen meghaladja az amerikai társadalom alsó felének, azaz 160 millió embernek a vagyonát. Egyre erősebb hangok szólnak a jövedelmi/vagyoni különbségek csökkentése mellett, érdekes kérdése lesz a következő éveknek, hogy születnek-e érdemi intézkedések ezen a téren a világ legnagyobb gazdaságában.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövidítés itt olvasható.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra