Tanulmányok, előadások

Milyen árfolyamrendszert válasszon egy kis, nyitott gazdaság?

2017. október 2. 09:45:01
A kötött árfolyamrendszert használó vagy monetáris unióban működő kis, nyitott gazdaságok rendkívül érzékenyek a világgazdasági sokkokra, vagyis mind a globális recesszió, mind a defláció hamar begyűrűzik ezekbe az országokba. Kutatók szerint ezeknek az országoknak érdemes megtartani saját devizájukat és a rugalmas árfolyamrendszert. Magyarország is kis, nyitott gazdaság.


Három kutató - Giancarlo Corsetti, Gernot Müller, Keith Kuester - egy igen érdekes tanulmányban azt a kérdést vizsgálta, hogy mi a jobb egy kis, nyitott gazdaság számára globális válságok idején - mint amilyen volt a 2008-ban kezdődő krízis -, a kötött vagy a rugalmas devizaárfolyam. A kutatók következtetése egyértelmű: ha kitör egy globális válság és a világ vezető jegybankjai már nulla százalék közelébe vágták a kamatokat, akkor egy kis, nyitott gazdaság, amely kötött árfolyamrendszer használ, esetleg egy monetáris unió része, komoly bajba kerülhet, nem rendelkezik ugyanis az önálló monetáris politika lehetőségeivel, ráadásul gyorsan begyűrűzik hozzá mind a globális recesszió mind a defláció.

Ezek az országok alaposan megszenvedhetnek egy globális válságot, éppen ezért kis, nyitott gazdaságok esetén érdemes megmaradni a saját devizánál és a rugalmas árfolyamrendszernél. A lenti, a tanulmányból kiemelt ábrán a skandináv országok GDP-jének - fent - és devizaárfolyamának - lent - alakulása látható. A választás azért esett a skandináv országokra, mert hasonló fejlettséggel, intézményrendszerrel, gazdasági erővel és kulturális háttérrel rendelkeznek, komoly különbség ugyanakkor, hogy míg Norvégia és Svédország rugalmas árfolyamrendszert használ saját devizával, addig Finnország és Dánia kötött devizaárfolyam mellett működik (pontosabban Finnország az eurózóna tagja, a dán korona árfolyama pedig az euróhoz van kötve).

 

 

Jól látható, hogy a svéd és a norvég deviza jelentős leértékelődést mutatott a válság első évében - később fokozatosan erősödtek -, ami amellett, hogy segített távol tartani a globális deflációs hatásokat, viszonylag gyors gazdasági talpra állást tett lehetővé, ahogyan az a felnti ábrán látszik. Eközben a kötött devizaárfolyam nem biztosította a kellő rugalmasságot a finn és a dán gazdaságban, aminek lassú és vontatott gazdasági erősödés lett az eredménye.

Bár a tanulmány nem nevesíti Magyarországot, tekintettel arra, hogy mi is egy kis, nyitott gazdaság vagyunk, ahova a világgazdasági trendek gyorsan begyűrűznek, felvetődik a kérdés, hogy jó ötlet-e bevezetnünk az eurót, lemondva ezzel a saját deviza és a rugalmas árfolyamrendszer előnyeiről...


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra