Tanulmányok, előadások

Minden baj forrása a jövedelmi egyenlőtlenség

2017. augusztus 28. 11:17:27
Korunk egyik legaggasztóbb szociológiai és egyben közgazdasági problémája a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése, amely egy sor egyéb gondnak és bajnak a kiváltója: romló egészséghez, boldogtalansághoz, eladósodáshoz, gyengébb oktatáshoz vezet.


Kate Pickett és Richard Wilkinson, a University of York közgazdászai tanulmányukban összeszedtek egy sor összefüggést, melyek bemutatják, hogy milyen negatív hatásai vannak a növekvő jövedelmi egyenlőtlenségnek. Azokban az országokban, ahol növekednek a jövedelmi egyenlőtlenségek - legyen az akár egy gazdag ország, mint például az USA vagy az Egyesült Királyság -, emelkedik a drog és alkohol fogyasztás, romlik az oktatás minősége, az emberek többet dolgoznak, nő az adósságállomány, emelkedik a fiatalkori munkanélküliség, a bűnözés, a tizenévesek gyermekvállalása...

 

 

Az egyik legszembetűnőbb összefüggés - amely a fenti ábrán látható - az a növekvő jövedelmi egyenlőtlenség és a romló szociális mobilitás között figyelhető meg, vagyis minél egyenlőtlenebb a társadalom jövedelem szempontjából, annál kevesebb embernek van meg a lehetősége arra, hogy felemelkedjen a társadalom magasabb jövedelmi rétegeibe. Ördögi kör, ami azonban nem csak a szegényebb országokat, de a leggazdagabb társadalmakat is eléri.

Ahogyan a fenti ábrán látható - a vízszintes tengely mutatja a jövedelmi egyenlőtlenségek szintjét, a függőleges a szociális mobilitást, vagyis a felemelkedés valószínűségét -, hogy az USA-t vagy az Egyesült Királyságot magas jövedelmi egyenlőtlenség és alacsony szociális mobilitás jellemzi, míg például a dán, norvég vagy svéd társadalmak sokkal egyenlőbbek és ezzel párhuzamosan több lehetőség adódik a felemelkedésre.

Ahogy a szerzők fogalmaznak, ha az ember meg akarja valósítani az Amerikai Álmot, akkor sokkal inkább megteheti ezt mondjuk Dániában, mint az USA-ban.


Az eredeti tanulmány itt érhető el - az oldal aljára görgetve, a Powerpoint Slides alcím alatt tekinthetők meg az ábrák - egy rövidebb összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra

  • 1

    Dani Rodrik A Globalizáció paradoxona című könyvében lefektetett egy alapvető összefüggést, amit Ő is nehezen fogadott el, aminek az a lényege, ha valaki fokozza a szabadkereskedemben való részvételét a többlet feladatok miatt fokoznia kell az adóztatást(David Cameron vetette ezt föl, aki nem azonos a Brexitelő miniszterelnökkel). Az angolszászok ezt nem tették, így a polgárai szembe is fordultak a szabadkereskedelemmel. Egyébként a föderális rendszerek nagyobb kockázatközösséget jelentenek, ami csökkentheti az adóterhelést, de láthatóan vannak korlátai.