Tanulmányok, előadások

Minden szabadnapodat kiveszed?

2017. augusztus 23. 11:30:01
A magyarok 76 százaléka minden egyes szabadnapját kihasználja, míg a világelső Belgium esetében ez az arány 85, a munkamániás japánoknál viszont csak 35 százalékos. A felmérésből világosan látszik, hogy az európaiak szeretnek szabadságra menni.


Az Ipsos Global végzett egy 25 országra kiterjedő felmérést, melyben három állításra vártak igaz vagy hamis választ: "€žIdén legalább egy egybefüggő hetet vakációval töltök, az otthonomtól távol", "€žMinden rendelkezésedre álló szabadnapot kiveszek", "€žSosem foglalkozom munkahelyi e-mailekkel/telefonhívásokkal a vakáció alatt". Mindhárom felmérés érdekes eredményeket hozott, mi itt most a második állításra adott válaszokat vizsgáljuk meg részletesebben, azaz azt nézzük, hogy a 25 ország válaszadói milyen arányban használják ki a teljes rendelkezésre álló szabadságot (lásd a lenti ábrát).

 

 

A felmérés átlaga 65 százalék, vagyis 20-ból átlag 13 ember használ ki minden egyes szabadnapot valamilyen munkahelytől távoli - de nem feltétlenül csak nyaralással töltött - tevékenységre. Mi magyarok átlagon felül megyünk szabadságra, 76 százalékunk vesz ki minden lehetséges napot. Belgium, Spanyolország és Németország végzett a dobogón, míg a legtöbb szabadnapot bent hagyók a japánok, a kínaiak és az ausztrálok.

A World Economic Forum közgazdásza hozzáfűzi a felméréshez, hogy a munka terén a kevesebb néha több, azaz - mint ahogyan arra John Pencavel, a Stanford kutatója rámutat - egy bizonyos ponton túl - ez megközelítőleg heti 60 óra - a több munka már negatívan hat az eredményességre.


Az eredeti felmérés itt tekinthető meg, egy rövid összefoglaló itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra