Tanulmányok, előadások

Pénzben úszik a vállalati szektor

2017. április 10. 10:16:38
Az elmúlt bő 30 év gyökeres változásokat hozott a globális megtakarítások összetételében, míg az 1980-as években a globális beruházásokat nagyrészt a háztartások finanszírozták, addig mára ez az arány megfordult és a vállalatok léptek elő első számú finanszírozóvá. Az ok egyszerű, a vállalatoknak ma több pénzük van, mint három évtizede.


A lenti ábra kiválóan mutatja a folyamatot. A modellben három szereplő vesz részt, a háztartások (piros vonal), a vállalatok (kék vonal) és az állam (fekete vonal). A bal oldali ábra szemlélteti a globális megtakarítások arányát a globális GDP-hez viszonyítva, vagyis leolvasható, hogy mondjuk a háztartások megtakarítása az 1980-ban mért 14 százalékról a GDP-hez mért 8 százalékra apadt 2012-re, míg a vállalati szektor megtakarítása 9 százalékról 14 százalékra emelkedett.

Ezzel egy időben a beruházások terén kiugró változások nem történtek, vagyis kijelenthető, hogy a megközelítőleg hasonló mértékű globális beruházást ma már elsősorban a vállalati szektor finanszírozza, sőt, a vállalati szektor nettó finanszírozóvá lépett elő, vagyis ma a vállalatok globális szinten többet takarítanak meg, mint amennyit beruháznak.

 

 

Ez a folyamat elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalati szektor nyereségessége megugrott - ezzel egy időben a munka részesedése a megtermelt javakból csökkent -, köszönhetően a vállalati nyereségadó, a reálkamatok és a befektetési eszközárak csökkenésének. A vállalatoknak mára több pénzük van, mint amennyit beruházásokra el tudnának költeni, vagyis bőven van forrásuk, hogy saját részvényeket vásároljanak vissza, esetleg más módon pénzügyi befektetéseket valósítsanak meg.

Az évtizedekkel ezelőtt íródott közgazdasági könyvekben még egy olyan modell szerepelt, melyben a háztartások megtakarításaiból a vállalati szektor beruházásokat valósít meg és a vállalatok a háztartásoknak ezért kamatot fizetnek, mára azonban úgy tűnik, hogy ez a modell alaposan megváltozott.


Az eredeti tanulmány itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra