Tanulmányok, előadások

Robbanás előtt a globális középosztály

2017. március 6. 13:36:44
Soha korábban az emberiség történetében nem bővült még olyan ütemben a globális középosztály, mint most - mutatott rá tanulmányában Homi Kharas, a Brookings Institution kutatója. A soron következő évtizedek olyan mértékű változásokat tartogatnak, amiket ma még el sem tudunk képzelni.


A kutató szerint a 2016-ban még 3,2 milliárd főre tehető globális középosztály - a Föld lakossága 7,4 milliárd fő - a soron következő 5 évben évente mintegy 160 millió fővel fog bővülni, amely tempó alapján jelenleg 2022-re 4,2 milliárdra, 2028-ra pedig 5,2 milliárdra becsülhető a középosztály mérete. A 2020 a kutató szerint az emberiség történetének egyik jeles éve lehet, ekkor ugyanis a történelem során először a globális középosztály adja majd a népesség több mint felét.


A számok elképesztő mértékű bővülést jeleznek - sőt a kutató szerint a hivatalos statisztikák még alul is becsülik a középosztály méretét -, a növekmény azonban nem arányosan oszlik meg világszerte: a globális középosztály bővülésének mintegy 88 százalékát az ázsiai, azon belül is elsősorban a távol-keleti országok adják. 2030-ra a globális középosztály mintegy kétharmadát Ázsia adja majd, a globális súlypontban tehát jelentős mértékű eltolódás várható.

 

 

A világgazdaság növekedésének mintegy harmadát adja majd a középosztály fogyasztásának bővülése, amely fogyasztás a jelenlegi 35 ezer milliárd dollárról 2030-ra 64 ezer milliárd dollárra emelkedik. Jelenleg még az USA adja a globális fogyasztás 13 százalékát, és a TOP10-es listában helyet kap további négy európai ország is, 2030-ban azonban már két európai ország mellett az USA csak a harmadik lesz a listán - 7 százalékos részesedéssel - a 22 százalékos Kína és a 17 százalékos India mögött.

A világgazdaság növekedése tehát úgy tűnik, hogy biztosított, ennek motorja pedig egyre inkább a globális középosztály fogyasztása lesz, melynek súlypontja azonban viharos sebességgel tevődik át az ázsiai országokba.


Az eredeti tanulmány itt olvasható, egy rövid összefoglaló itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra