Tanulmányok, előadások

Svédországban nőttek legjobban a jövedelmi egyenlőtlenségek

2017. augusztus 4. 11:32:35
Svédország sokáig úgy élt, vagy él a mai napig is a köztudatban, mint a világ legegyenlőbb állama, ahol a gazdagokat megadóztatják, a szociális háló mindenkit megvéd, mindenkinek van munkája és majdnem mindenki ugyanannyit keres. Ki hinné ehhez képest, hogy az OECD-országok közül az elmúlt három évtizedben Svédországban nőttek legjobban a jövedelmi egyenlőtlenségek?

A Quartz az OECD adataira támaszkodva kiszámolta, hogy három évtized alatt az egyes OECD-országokban menyivel változott/emelkedett a Gini-mutató, amely a jövedelmi egyenlőtlenségek mérőszáma. A lista élére Svédország került, majd következett Izrael, Finnország és Olaszország. Magyarország a középmezőnybe került kismértékű emelkedéssel, miközben Törökországban és Mexikóban nagyobb, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Görögországban kisebb mértékben csökkentek a jövedelmi különbségek.

Bár a svéd index mutatta a legnagyobb emelkedést a vizsgált időszak alatt, mindenképp meg kell jegyezni, hogy Svédország még így is a világ egyik legegyenlőbb állama jövedelmi szempontból, a vizsgált 37 OECD-országból Svédország ugyanis jelenleg a 9. pozíciót foglalja el. A jövedelmi egyenlőtlenség növekedését egyébiránt a társadalom gazdagabb rétegeinek gyarapodása idézte elő. Ahogyan a fenti ábrán is látható, a vizsgált időszakban a leggazdagabb 10 százalék - pirossal - jövedelme 60 százalékkal, míg a legszegényebb 10 százalék jövedelme 20 százalékkal emelkedett.

Az OECD elemzése és adatbázisa itt érhető el, a Quartz elemzése itt olvasható.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra