Tanulmányok, előadások

Szépen javul Magyarország versenyképessége

2017. szeptember 27. 10:33:09
A World Economic Forum által összeállított versenyképességi rangsorban Magyarország az előző évi 69. helyről a 60. pozícióba lépett előre. A legversenyképesebb gazdaságok Svájc, az USA és Szingapúr.

A World Economic Forum közgazdászai 137 ország versenyképességét számszerűsítik 12 részindex alapján, olyan tényezőkre fókuszálva, mint az infrastruktúra, az intézményi háttér, az innováció, a makrokörnyezet, az egészségügy és oktatás, a munkaerőpiaci hatékonyság, vagy a pénzügyi piac fejlettsége. Ezen részindexeket súlyozva adódik az egyes országok versenyképességi mutatója, amely azt szemlélteti, hogy az adott ország milyen mértékben képes megvalósítani egy, az egyének, a társadalom egésze és a környezet szempontjából is fenntartható növekedést.

 

 

A globális versenyben Svájc, az USA és Szingapúr végzett a dobogón, Magyarország a 60. pozícióba lépett előre a korábbi rangsorban elért 69. helyről. A régióban Csehország szerepelt a legjobban - 31. hely -, majd következett Lengyelország - 39. hely -, Szlovákia - 59. hely - és Románia - 68. hely.

Az egyes részindexek közül Magyarország a makrogazdasági környezet és a pénzügyi piacok fejlettsége terén jobban, az intézményi háttér és a munkaerőpiaci hatékonyság terén gyengébben szerepelt. A magyar versenyképességgel kapcsolatban a World Economic Forum közgazdászai kiemelik, hogy a vállalkozások számára a képzett munkaerő hiánya és a korrupció jelenti a legnagyobb problémát.


A teljes jelentés itt érhető el (a 137 ország versenyképességi rangsora a jelentés 11. oldalán tekinthető meg), egy rövid összefoglaló itt olvasható, a Magyarországgal foglalkozó rész ide kattintva érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra