Tanulmányok, előadások

USA: kisebb vagyon, alacsonyabb fizetés, mint negyed évszázada

2017. február 1. 14:20:07
Az évtizedről évtizedre fakuló Amerikai Álomról korábban már írtunk, most hasonló témában mutatunk be egy érdekes tanulmányt, melynek fő következtetése: az elmúlt negyed évszázadban az USA-ban komoly visszalépés történt a pénzügyi biztonság terén, a mai fiatalok reálértéken kevesebbet keresnek és szerényebb vagyonnal rendelkeznek, mint a szüleik generációja.


A Young Invincibles által készített tanulmány a fiatal felnőttek - 25-34 évesek - pénzügyi helyzetét vizsgálja 2013-ra és 1989-re vonatkozóan. A vizsgálat igen részletes, számszerűsíti a nettó keresetet, a pénzügyi vagyont, a diákhitelt, az ingatlantulajdont, a nyugdíjszámlákat, mindezt végzettség, eladósodottság sőt bőrszín szerint, vagyis sok-sok érdekes összehasonlítást bemutat a két időpont fiataljainak vonatkozásában.

A következtetés elsőre talán meglepő, az 1989-ben 25-34 évesek jóval nagyobb vagyonnal rendelkeztek - lásd a lenti grafikont -, többet kerestek és nagyobb valószínűséggel voltak ingatlantulajdonosok, mint a 2013-ban 25-34 évesek. Az egyetlen tétel, amiben a mostani fiatalok túltesznek a korábbi generáción - vagyis tulajdonképpen a szüleiken - az a nyugdíj-előtakarékosság, ez ugyanakkor sovány vigasz, az állami nyugdíjak ugyanis időközben veszítettek értékükből.

 

 

 

A tanulmány számtalan érdekes összehasonlítást tartalmaz, érdemes néhány percet rászánni a grafikonok tanulmányozására. Szerepeljen itt néhány érdekesebb adat: a mai fiatalok megközelítőleg fele akkora nettó vagyonnal rendelkeznek ma - mindez természetesen reálértéken -, mint a szüleik generációja 1989-ben. A bérek reálértéken megközelítőleg 20 százalékkal estek vissza a két generáció vonatkozásában. Az 1989-ben fiatalok több mint kétszer akkora nettó vagyonnal - eszközök mínusz adósság - rendelkeztek, mint a mai generáció.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a két generáció pénzügyi biztonsága közti számottevő különbség csupán részben magyarázható a 2008-09-es gazdasági összeomlással és recesszióval, a különbségek java része a negyed évszázad alatt bekövetkező makrogazdasági folyamatoknak köszönhető. A tanulmány újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy milyen feszültségeket okoznak a jövedelmi egyenlőtlenségek az Egyesült Államokban.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra

  • 1

    A humán tőke jövedelemcsatornája beszűkült, amihez a hiperglobalzáció(Dani Rodrik) vezetett. Az alapfeszültséget az okozta, hogy 1%-os kereskedelmi előny eléréséhez akár 40%-os jövedelem átrendeződés vezetett. Ez az összefüggés globálisan megemelte a többletgazdaságot és leértékelte a humán tőkét. Az infláció valószínűleg ezért is tűnt el.

    A humán tőke leértékelődésének több összetevője van. A globális verseny a munkavállalók között, a nemzetállamok versengtek a működő tőkéért ezért a munkaügyi szabályozás rugalmasságára törekedtek. Ezek azt eredményezték, hogy a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét eltűntették és az adóterhelés is feléjük emelkedett. Az államok a minimálbérekkel tudtak beavatkozni, de nem törték magukat. Ezek együtt azt mutatják, hogy a politika által biztosított szabályozás és egy globális szabályozás hiánya okozta a jövedelmek lemaradását. Mit lehetne tenni? A kapitalizmusról tudjuk, hogy annak lényege a profitmaximalizálás, de abból kizárják a humán tőkét. A helyes megközelítés az lehetne, hogyha a tőketulajdonosok(reál és humán) a megtermelt profit arányos megosztásában egyeznének meg, mindezt az érdekegyensúly biztosítása mellett. Ez egy tipikus mérlegelési feladvány, amire a bíróságok alkalmasak. Ha erre globális teret akarunk adnia akkor ez értékláncokra is alkalmazhatók. Egy ilyen technika mellett a humán tőke kiszabadulna a politikusok részrehajló szabályozása alól és a saját maguk urai lehetnének(egy fontos boldogságfaktor). Roberto Unger mondta azt, hogy a baloldali progresszió lényegét abban látja:" hogy több embernek többféleképpen még több hozzáférést kellene biztosítani még több piachoz!"

    A fenti technika a piachoz való bevételi oldalról való hozzáférést alakítaná ki. Mindenki imádná a kapitalizmust és még több piacról álmodnának. Ez egyelőre illúzió.