Tanulmányok, előadások

Visszatérhet az infláció kora?

2017. február 2. 14:49:13
Az elmúlt évtized, vagyis a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása és az azt követő időszak az infláció eltűnéséről, sőt a defláció megjelenéséről szólt a fejlett világban. Carmen Reinhart, a Harvard University professzora úgy véli, hogy ennek a korszaknak vége, és hamarosan visszatérhet az infláció kora.


Az alábbi grafikonon 22 fejlett gazdaság deflációs története látható 1945 és 2017 között, az egyes évekre vonatkozóan a függőleges piros vonalak mutatják azon fejlett gazdaságok arányát, akik az adott évben deflációt regisztráltak. Jól látható, hogy a világháború utáni egy-másfél évtizedben jellemzőek voltak a deflációs évek, majd jött egy bő három évtizedes deflációmentes időszak, majd a 2008-as pénzügyi krízist követően ismét jellemzővé vált a defláció. 2009-ben például a vizsgált 22 fejlett gazdaság mintegy harmada küzdött deflációval.

 

 

Ha hinni lehet az IMF előrejelzésének, akkor ennek az időszaknak vége, 2017-ben már egyetlen fejlett országban sem kell deflációtól tartani, sőt a soron következő években az infláció felpörgésére is sor kerülhet.

Carmen Reinhart hozzáteszi, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb lett a nézet, miszerint a fejlett világban emelni kellene a 2,0 százalékos inflációs célt - akár 4,0 százalékra -, így a soron következő recesszióban nagyobb mozgástérrel rendelkezhetnének a jegybankok. Ha az infláció emelkedésével ez a nézet felszínen marad, akkor akár az is elképzelhető, hogy a jegybankok az emelkedő árakat látva eleinte nem reagálnak, így akár komolyabb inflációs meglepetések is elképzelhetők. Mindez valószínűleg nem is lenne ellenére a fejlett világnak, tekintettel az elmúlt tíz évben felhalmozott adóssághegyekre...


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra

  • 1

    Ray Dalio a hitelválság kezelésére készített  egy oktatófilmet, amiben a válságból való kivezető út egyik eleme az, hogy az adóterhelést el kell tolni a szegénytől a gazdag felé. Ez elmaradt, így a kereslet gyengült is, hiszen a szegényebbek a kereslet szempontjából hasznosabban költik el a pénzt. A másik ugyanilyen ok, hogy a hitel jövedelemcsere és így az adósságok leépítése kereslet csökkenésével jár, ami egy hitelválságnál felerősödik. Ezek nagyban hozzájárultak a kereslet csökkenéséhez így a deflációhoz is, de a politikai elit felé is elvette a bizalmat és a kártékony populistáknak is segített. A hitelválságok megelőzéséhez az vezethet, ha adósságteher intézményen keresztül szabályoznak, másrészt ha a traumás időszakok lecsengéséhez szükséges pénzügyileg biztonságos időszakot(kaució+biztosítás+ adóvisszatérítés) alakítanak ki(magánhiteleknél pl.: 2 év). Ezekkel a pénzügyi globalizáció csapongásaira védekezést lehet kialakítani.