A déli államok húzzák vissza Európát
2018. aug. 9., csütörtök, 08.55.38

Miközben az USA gazdasága viszonylag hamar kilábalt a 2008-as válságból, Európában még mindig nem sikerült elérni a válság előtti szintet a munkanélküliség területén. Európát elsősorban a déli államok húzzák vissza, akik - az írekkel ellentétben - a mai napig nem tudtak talpra állni a rossz szerkezetű megszorítások miatt. A Növekedés.hu elemzése az okokat keresi.2010-ben még egy kategóriában, az euróövezet perifériájára sodródott úgynevezett PIIGS-országok körében együtt szerepelt Portugália, Írország, Olaszország, Görögország és Spanyolország, az írek azonban gyorsan kiléptek ebből a körből, miközben a négy déli állam a mai napig a rossz szerkezetű válságkezelés következményeivel küzd. Hogy a válság milyen, máig ható katasztrófát okozott a déli tagországokban, azt legjobban talán a munkanélküliségi adatokból láthatjuk.

Miközben az uniós államok zömében már munkaerő-hiánnyal küzdenek, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban még mindig 12-20 százalék körül alakul a munkanélküliség ráta, a fiatalok esetében pedig 35-43 százalékos a mutató.

Görögországban a munkaképes korú lakosság több mint ötöde nem talál munkát, a 25 év alattiak körében pedig ez az arány meghaladja a 40 százalékot. A spanyol fiatalok helyzete sem sokkal jobb: csaknem 40 százalékuk állástalan, a teljes munkanélküliség ráta pedig 15 százalék felett alakul. Ebből a szempontból még Portugáliában a legkedvezőbb a helyzet, ahol 7-8 százalékos az állástalanok aránya.


De vajon hogyan lehetnek a mai napig ennyire rossz bőrben a déli államok, miközben Európa zöme már régen talpra állt? Erre a kérdésre keresi a választ a Növekedés.hu elemzése.