Részvény vagy ingatlan? - Az amerikai vagyoni egyenlőtlenség nyomában
2018. aug. 15., szerda, 08:01:03

Az amerikai társadalom szegényebbik fele óriási veszteséget szenvedett el az elmúlt évtizedben: vagyonuk értéke összeomlott, miközben a felső 10 százalék masszívan meggazdagodott. A jövedelmi egyenlőtlenségek növekedésének oka az ingatlan- és részvénypiac szétválásában keresendő.A University of Bonn kutatói egy tanulmányban megvizsgálták az amerikai társadalom jövedelmi helyzetét 1949 és 2016 között, elsősorban a vagyoni egyenlőtlenségekre fókuszálva. A jó néhány érdekes megállapítást tevő elemzés talán legszemléletesebb eredménye az, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek megugrása elsősorban az ingatlan- és a részvénypiac szétválásának köszönhető.

A lenti ábra kék színnel mutatja a társadalom alsó 50 százalékát - vagyon tekintetében -, míg zöld színnel a középső 40 százalékot, narancssárgával pedig a felső 10 százalékot.

 

 

Jól látszik, hogy míg az alsó 50 százalék által birtokolt vagyon összeomlott, addig a felső 10 százalék - de még a középső 40 százalék is - valósággal szárnyal. Az olló kinyílását az magyarázza, hogy míg az alsó 50 százalék elsősorban ingatlanban tarja a vagyonát, addig a gazdagabbak portfólióját egyre nagyobb arányban részvények alkotják. És míg az ingatlanárak a válság hatására összeomlottak, addig a részvénypiac a mai napig szárnyal.

Az amerikai társadalom vagyoni egyenlőtlenségével kapcsolatban úgy tűnik, hogy a legfontosabb kérdés az, hogy ki milyen eszközben tartja a vagyonát. Ki tudja, ha igazuk lenne a válságot és részvénypiaci visszaesést jövendölőknek, akkor könnyen lehet, hogy néhány év múlva egészen máshogyan festenének a fenti grafikonok.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövidítés itt olvasható.