Élethosszig tartó tanulás: hol állunk mi, magyarok?
2019. máj. 23., csütörtök, 12:49:21

A skandináv országok lakosainak mintegy 20-30 százaléka szünet nélkül gyarapítja tudását, míg a románok alig egy százalékára jellemző az élethosszig tartó tanulás. Mi magyar 6,0 százalékkal jelentkezünk.A humántőke építésének nem lenne szabad véget érnie akkor, mikor felállunk az iskolapadból, annak életünk végéig folytatódnia kellene, az egyre több tudással ugyanis egyre értékesebb munkaerővé, a társadalom egyre értékesebb tagjává válhatunk. Az élethosszig tartó tanulás, vagyis a tudás folyamatos gyarapítása ugyanakkor meglepően kevés európai ember sajátja. Hogy mennyire, azt az Eurostat szemlélteti az alábbi elemzésében.

A lenti ábra mutatja, hogy az egyes országokban a 25-64 év közötti lakosság mekkora hányada mondhatja magáénak az élethosszig tartó tanulást. Egészen pontosan azt számszerűsíti a statisztika, hogy a megkérdezettek hány százaléka vett részt bármilyen képzésen, vagy folytatott bármilyen tanulási tevékenységet a felmérést megelőző négy hétben.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A legnagyobb arányban - 31,6 százalék - a svájci felnőttek tanulnak Európában, majd következnek a svédek - 29,2 százalék - és a finnek - 28,5 százalék. A román felnőttek saját bevallásuk szerint szinte egyáltalán nem tanulnak 25 éves koruk után - 0,9 százalékuk válaszolt igennel mindössze -, de a bolgár 2,5 százalékos és a horvát 2,9 százalékos érték is meglepően alacsonynak mondható.

Mi magyarok a magunk 6,0 százalékos értékével a régiós versenytársainkkal egy szinten állunk ebben a tekintetben, jelentősen lemaradva ugyanakkor a skandináv élmenőktől.


Az eredeti elemzés itt olvasható.