Kik a legvagyonosabbak a világon?
2019. aug. 30., péntek, 08:00:01

A világ leggazdagabbjai az izlandiak, a svájciak és az ausztrálok, mi magyarok a csehek után, a lengyelek és a szlovákok előtt járunk. Svájcban például a felnőtt lakosság átlagosan több, mint 150 millió forintos vagyonnal rendelkezik.



A Credit Suisse által publikált Global Wealth report számtalan érdekes statisztikát közöl a világ országainak vagyoni helyzetéről, közülük is talán a legérdekesebb az, hogy hol mennyi az egy főre - felnőttre - jutó vagyon ma, pontosabban a 2018-as adatok alapján.

Az amerikai dollárban mért számok alapján a legvagyonosabbak az izlandiak és a svájciak, sorrendben 555 és 530 ezer dolláros, azaz 150 millió forintnál is magasabb egy felnőttre jutó vagyonnal, majd következnek az ausztrálok, 411 ezer dolláros és az amerikaiak 403 ezer dolláros vagyonnal. A lenti ábrán látható a Visual Capitalist által késztett TOP 20 - as lista, melyből ugyanakkor Izland az adatok gyenge minősége miatt kimaradt.

 

Kik a legvagyonosabbak a világon?

 

Mi magyarok előkelő helyen szereplünk a régión belül, ahol a csehek a legvagyonosabbak az egy felnőttre jutó 61 ezer dolláros vagyonnal, majd következnek a magyarok 37 ezer dollárral, a szlovákok 34 ezer dollárral, majd a lengyelek 31 ezer dollárral.


Az eredeti elemzés itt érhető el - a cikkben bemutatott statisztikák a tanulmány 19-22. oldalán található -, egy rövidítés itt olvasható.