Ekkorát robbant a kínai gazdaság
2019. szept. 4., szerda, 10.22.32

Korábbi cikkekben - elérhető itt és itt - bemutattuk, hogy milyen hihetetlen mértékű volt a kínai gazdaság növekedése az elmúlt évtizedekben, most egy újabb kiváló példával érzékeltetjük a távol-keleti óriásgazdaság előretörésének tempóját: Kína vs Hongkong következik.A Statista ábrája a kínai és a hongkongi gazdaság egymáshoz viszonyított arányát érzékelteti, piros színnel látható Kína, feketével pedig Hongkong GDP-je, előbb 1993-ban, majd 2018-ban. Az arányok és a volumenek is elképesztő mértékű eltolódásról árulkodnak, 1993-ban a hongkongi gazdaság mérete még 27 százalékát tette ki a kínainak, addig 2018-ban ez az arány már csupán 2,7 százalék volt.

 

Ekkorát robbant a kínai gazdaság

 

Ez az aránybeli elmozdulás természetesen nem a hongkongi gazdaság összeomlásának volt betudható, hanem Kína robbanásszerű növekedésének. Előbbi GDP-je a vizsgált időszakban 120 milliárd dollárról 364 milliárd dollárra bővült, míg a Kína által megtermelt gazdasági érték 445 milliárd dollárról 13 600 milliárd dollárra szökött fel. Háromszoros, illetve harmincszoros növekedés.

Érdekes kérdés, hogy miként változnak ezek az arányok a soron következő években, főleg úgy, hogy egyre több elemző vár jelentős lassulást a kínai gazdaságban.


Az eredeti elemzés itt érhető el.