Ennyire éri meg a tanulás
2019. szept. 9., hétfő, 11:36:03

A Brookings kutatóintézet a nyári szünet végével szükségét érezte annak, hogy emlékeztesse a diákokat a tanulás fontosságára és bemutatta, hogy mennyivel magasabb fizetésre számíthat az, aki megküzd a diplomáért. Repkednek a dollármilliók, különösen a minőségi diplomákért.Az idézett cikkben és a lenti ábrán a kutatók Hershbein and Kearney 2014-es elemzésére emlékeznek vissza, melyben a kutatók megvizsgálták, hogy milyen fizetésekre számíthatnak a különböző képzettségekkel rendelkező amerikai munkavállalók. A lenti ábra vízszintes tengelyén a jövedelmi eloszlások láthatók, a függőleges tengelyen pedig a teljes karrier alatt megkeresett fizetések, 2014-es amerikai dollárban és millióban számolva.

A Bachelor's degree jelöli a főiskolai diplomával rendelkezők, az Associate's degree a felsőfokú szakirányú - tipikusan kétéves - képzésben részesülők fizetését, majd következnek "Some college, no degree" megnevezéssel a diplomát nem szerző felsőfokú végzettségűek, "High school diploma" jelöléssel az érettségizők és végül "Some high school" megnevezéssel az érettségit nem szerzők.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A medián főiskolai végzettségű munkavállaló 1,2 millió dolláros fizetést könyvelhet el élete során, amely pont a duplája az érettségivel rendelkezők bérének, vagyis igencsak kifizetődő befektetés a tanulás. A kutatók hozzáteszik, hogy a hasonló végzettségűek fizetése között is óriási különbségek vannak, vagyis sok múlik az egyénen és az adott diploma minőségén is.

A főiskolai diplomák sorában például a legmagasabb fizetésűek életük során több, mint hárommillió dollárt tehetnek zsebre, míg a legrosszabbul kereső diplomásoknak meg kell elégedniük 100-150 ezer dollárral.


Az eredeti elemzés itt érhető el.