Íme a legversenyképesebb adórendszerek
2019. okt. 16., szerda, 08:00:01

A washingtoni Tax Foundation elemezte a világ 36 országának adórendszerét és azok versenyképességét, összeállítva egy érdekes és tanulságos rangsort. A lista tele van meglepetésekkel, az észtek az elsők, a franciák az utolsók, mi magyarok a 14. helyen végeztünk.Az adórendszerek versenyképességének elemzése és pontozása során a kutatók vizsgálták egyrészt az adórendszerek felépítését, az adókulcsok mértékét, a versenyképességre gyakorolt hatást, az adójogszabályok betarthatóságát és a rendszer egyszerűségét. Öt fő csoport került be az elemzésbe, a vállalatokat terhelő adók, a magánszemélyeket terhelő adók, a fogyasztást terhelő adók, a vagyoni típusú adók és a nemzetközi adószabályok. A pontozás 1-100 közötti, ahol a legversenyképesebb a 100-as érték. Az eredmények a lenti képen láthatóak, bővebben a lenti linken, a tanulmány 3. oldalán.

 

Íme a legversenyképesebb adórendszerek

 

A legversenyképesebb adórendszert Észtország tartja fent, a második Új-Zéland, a harmadik pedig Lettország. A lista végén Franciaország található, de hátra került Lengyelország, Olaszország és Japán is. A régiónkból Szlovákia és Csehország a 10-11. helyen végeztek.

Magyarország helyzete rendkívül érdekes. Hazánk a vizsgált országok sorában a 14. legversenyképesebb adórendszert működteti, amivel a régiós társainkat kismértékű lemaradással követjük, számos nyugat-európai országot viszont előzünk. A részletekbe tekintve azt láthatjuk, hogy a magyar adórendszer versenyképességét a szélsőségek jellemzik.

A 36 vizsgált országból például a 2. legversenyképesebbek vagyunk a nemzetközi adószabályok, negyedikek a vállalatokat terhelő adók és nyolcadikak az egyéneket terhelő adók terén, miközben a fogyasztási adók tekintetében az utolsó előtti, azaz 35. helyet mutatták ki a statisztikusok. Mindez természetesen visszavezethető a magyar adórendszer felépítésére, ahol egymás mellett működik a világ legalacsonyabb vállalati adókulcsa - 9 százalék - és a legmagasabb áfája - 27 százalék.


Az eredeti tanulmány itt érhető el.